Завршен идејни пројекат Меморијалног центра Доња Градина, будућег чувара сећања на највећи логор смрти. Идејно решење архитекте Слободана Малдинија усвојила Влада РС, а подржала СПЦ

rep jaenovac (3)_620x0

Сећање на стотине хиљада уморених у систему логора Јасеновац ускоро ће се чувати у новом Меморијалном центру Доња Градина. Будући Спомен-комплекс на обали Саве биће место комеморације и одавања почасти, али и амбициозни научни центар, који ће бити незаобилазна адреса за све истраживаче Јасеновца, Холокауста и геноцида у НДХ.

 

Изградња Меморијалног центра Доња Градина биће званично најављена у августу, приликом обележавања 75. годишњице оснивања јасеновачког логора. Идејно решење урадио је познати београдски архитекта Слободан Малдини, а његов пројекат усвојила је Влада Републике Српске, која стоји иза овог подухвата. Малдинијево решење подржала је Српска православна црква, Светска организација Рома и Савез јеврејских општина. Будући комплекс биће чувар истине о страдању у НДХ, геноциду који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима и брана прекрајању историје о логору смрти Јасеновац.

 

— Веома је важно да комплекс Доња Градина очува спомен на страхоте геноцида у НДХ и преузме улогу Меморијалног центра Јасеновац, који се налази на простору Хрватске. Биће то место које ће отворити своја врата истраживачима, научницима, студентима, средњошколцима, као и свакоме ко жели да се упозна са размерама страдања — каже Малдини за «Новости».

 

 

Меморијал у Доњој Градини, према ауторовој замисли, чиниће главни објекат површине 2.500 квадрата са великим платоом, трг за манифестације и три одвојена објекта посвећена сећању на страдале Србе, Јевреје и Роме.

 

— Јасеновачки логор био је смештен у предратној циглани. По угледу на њу замишљена је централна зграда комплекса — објашњава архитекта Малдини. — Пројектовао сам објекат од опеке, која ће бити испечене од земље са подручја Доње Градине. То је света земља у којој су честице посмртних остатака логораша, који би тако симболично били уграђени у овај комплекс.

 

 

У овалној основи зграде Меморијалног центра крије се идеја о снажном присуству четири основна елемента природе. Биће саграђен од земљане опеке, а у околини ће се налазити канали напуњени водом. Објекат ће бити покривен стакленом каверном кроз коју пролази светло, односно ваздух. Четврти елемент, ватра, биће присутна у форми вечног огња у три посебна објекта намењена сећању на страдале Србе, Јевреје и Роме.

 

Централна зграда Меморијалног центра инспирисана је обликом пекарске пећи. То је и облик материце која представља извор живота, али и спојених шака које из воде узносе живот. Тиме се шаље порука да живот побеђује свако зло и смрт.

 

— Објекти намењени чувању сећања на страдале логораше српског, јеврејског и ромског народа у облику су купе и цилиндра на кружним основама. Купе су преузете са облика кружних пећи у којима је печена опека, које су у рату преправљене у крематоријуме у којима су спаљивана тела убијених.

 

 

Вечни огањ гореће у три посебна објекта посвећена страдалим народима.

 

Коначан изглед ових објеката биће познат после усаглашавања са СПЦ, Светском организацијом Рома и Савезом јеврејских општина око етничких и религиозних обележја.

 

У Меморијалном центру биће смештен Музеј геноцида. Посебну целину чиниће галерија за изложбе у којој ће се смењивати тематски програми. Ту ће бити смештен и Међународни документациони и истраживачки центар, као и архива са свом документарном грађом о Јасеновцу, којом располажу установе у Србији, Српској, као и организације Рома и Јевреја.

 

— Позваћу уметнике из региона чије стваралаштво захвата и теме људског страдања да донирају своја дела. То ће овом месту дати и уметничку ноту, па ће центар постати и јединствена колекција дела савремене уметности са поруком мира и толеранције — наводи Малдини.

 

 

БЕЗ ХОНОРАРА

КОМПЛЕКС у Доњој Градини биће изграђен у минималистичком, готово аскетском духу. То је разлог што ће коштати између четири и седам пута мање од радова чија су решења стигла на међународни конкурс. Опека, бетон, челик и стакло су материјали који ће бити коришћени. Објекат ће према Малдинијевој рачуници коштати свега 1,7 милиона евра.

 

— Влади РС понудио сам да радим бесплатно. То је дуг жртвама, међу којима је и цела једна грана моје породице. То ми даје и морално право да позовем и све друге да раде на овом пројекту, не уз трошкове, али не ни за профит — наводи Малдини.

 

 

Објекат ће бити покривен стакленом каверном кроз коју пролази светло

 

rep jaenovac (1)

 

 

ВУЧИЋ: ПОЛИТИЗАЦИЈА ТРАЈЕ ОД 1945.

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је јуче да Србија нема никакав спор са Хрватском, већ да тражи да буде поштована, а да политизација Јасеновца и жртава тог усташког логора траје у Хрватској од 1945.

 

— Погледајте шта се збива тамо у медијима, боље је да окренете главу, зато и ја ћутим — казао је Вучић, реагујући на критике хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се Јасеновац злоупотребљава у политичке сврхе.

 

 

Он је додао да су критике хрватских званичника мотивисане унутрашњеполитичким разлозима.

На питање како коментарише изјаву пи-ар стручњака Крешимира Мацана да ће у предизборној кампањи користити Хрватску као евентуални неуспех за отварање нових поглавља у Бриселу, премијер је изразио чуђење и неверицу.

 

— Ја Хрвате и Хрватску не помињем, сем када морам да одговорим. Нек се окане ћорава посла и политике и нека ради други посао, не иде му то баш најбоље — казао је Вучић.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;