Македонско министарство спољних послова затражило је данас од Грчке да у потпуности ангажује своје полицијске снаге да би спречила, како је наведено, «насилне нереде миграната».

 

мигранти Грчка Македонија

 

Позив је упућен дан после седмочасовних сукоба македонских полицијских снага и стотина миграната и избеглица који су покушали да пробију ограду привременог граничног прелаза код избегличког кампа близу грчког места Идоменија где је смештено више од 11.000 људи.

 

Македонска полиција испалила је сузавац и гумене метке, а лекарске хуманитарне организације навеле су да је збринуто око 300 људи, међу којима је било и деце, због респираторних проблема и повреда. Македонија је навела да је повређено 14 полицајаца и девет војника.

 

Према првобитним проценама МУП-а Македоније, у нередима код привременог граничног прелаза учествовало је више од 3.000 миграната, док, како се истиче, грчки полицијски службеници уопште нису интервенисали у спречавању нереда на граничној линији са Македонијом.

 

Грчка влада оштро је критиковала Македонију због неселективне употребу хемикалија, пластичних метака и шок бомби против угрожених људи. Неколико стотина људи протестовало је и данас у Идоменију, дошли су до границе од жилет жице носећи грчку и немачку заставу, али према извештајима није било насиља.

 

Македонско Министарство спољних послова навело је да Скопље стално тражи од Атине «сарадњу, размену информација и превентивне акције да би се одвратило од насилних немира миграната и илегалних прелазака из грчке на македонску територију».

 

«Успостављање реда и закона на граничној линији и око прихватних центара за мигранте неопходно је да би се спречили такви инциденти у будућности», навело је министарство.

 

Министарство је додало да су мигранти који бацају камење напали македонске безбедносне снаге, као и полицију из неколико држава чланица ЕУ распоређену на граници, и да су они одговорили «брзо и на одговарајући начин».

 

Министарство је потврдило да је употребљен сузавац али је навело да никаква друга средства за контролу нереда нису била употребљена, иако је, како наводи агенција АП, има јасних доказа да су употребљени гумени меци пошто су мигранти и новинари на грчкој страни границе сакупили десетине таквих метака.

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ;