Међународни монетарни фонд изразио је дубоку забринутост поводом стања глобалне економије, због чега је поново снизио пројекцију њеног привредног раста и позвао на хитне акције влада ради подстицања раста.

 

ммф

 

У трећем резању пројекција за последњих шест месеци, ММФ је саопштио да ће светска економија ове године остварити раст од тек 3,2 одсто, што је за 0,2 процентна поена ниже у односу на пројекцију из јануара, јавља извештач Танјуга са заседања ове институције у Вашингтону.

 

У данас објављеном пролећном извештају, под називом «Перспективе светске економије», ММФ је, такође, ревидирао навише пројекцију раста европских земаља у развоју на 3,5 одсто за 2016. годину са 3,1 одсто из јануара, док за 2017. годину прогнозира раст од 3,3 одсто.

 

«Активност у овом региону је имала бенефита од нижих цена нафте и постепеног опоравка еврозоне, али повишени корпоративни дуг угрожава приватне инвестиције», наводи се у извештају.

 

 

Овај регион обухвата пет чланица Европске уније — Бугарску, Хрватску, Мађарску, Пољску и Румунију, али и нечланице, као што су Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Турска, Албанија и «Косово».

 

ММФ је кориговао прогнозу раста за Србију за 0,05 процентних поена, па за ову годину предвиђа раст од 1,8 одсто, саопштено је на традиционалном пролећном заседању ММФ и Светске банке.

 

Међународна институција је снизила пројекцију раста тржишта у развоју, за 0,2 процентна поена, на 4,1 одсто за ову годину, док је пројекцију за 2017. годину смањила за 0,1 процентна поена, на 4,6 одсто.

 

Прогноза привредног раста Кине је, међутим, ревидирана навише за 0,2 процентна поена, на 6,5 одсто у овој години, због најављених подстицаја у тој земљи. За наредну годину, прогнозиран је раст кинеске привреде од 6,2 одсто.

 

Америчка привреда ће, према пројекцијама ММФ-а, остварити нижу стопу раста од првобитно очекиване, односно од 2,4 одсто у овој години, што је ниже у односу на јануарску пројекцију од 2,6 одсто.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;