Младен Савић, председник омладине ДСС-а, који живи у Нишу, одазвао се нашој молби да одговори на питања о сарадњи омладине ДСС-а и Младе Гарде подмалатка Јединствене Русије, са посебним освртом на то како би се та сарадња могла позитивно односити на омладину Ниша.

 

12973344_1082256915168106_9063038303956531798_o

 

Господин Младен Савић нагласио је да је делагација ДСС-а-Двери 28.марта потписала је Меморандум о разумевању и сарадњи, са Јединственом Русијом, споразум су потписали у име ДСС-а Санда Рашковић-Ивић, а у име Јединствене Русије подпреседник Руске Думе Сергеј Жељезнак.

 

8.априла, две недеље после горе поменутог потписивања споразума две странке у Москви, делегација Младе Гарде, подмлатка Путинове Једиствене Русије, била је гост Омладине Демократске странке Србије. Руску делегацију предводила је Дарија Шарова, међународни секретар Младе Гарде, а госте је дочекао председник Омладине ДСС Младен Савић са сарадницима.

 

12936705_1082256875168110_1152474283865410428_n

Шта омладина Ниша може очекивати конкретно од те сарадње?

 

Дугогодишња добра сарадња омладинских организација две странке биће настављена разменом студената, бесплатним школама језика, заједничким активностима на промовисању српско-руског пријатељства. Круну те сарадње представљаће споразум који ће две омладинске организације ускоро потписати у Москви. Наравно, у оквиру те сарадње биће укључени и млади људи из Ниша, јер је наш град због свог геостратешког положаја и историјских веза изузетно битан Русији.

 

Када се може очекивати посета делегације Младе Гарде Нишу?
Представници Младе гарде су добили позив да посете Ниш, обиђу Српско-Руски хуманитарни центар у Нишу, као и цркву Свете Тројице у Адровцу, која је подигнута у част руског пуковника Николаја Николајевича Рајевског, који је био инспирација Толстоју за лик Вронског у његовом роману „Ана Карењина“.

 

Да ли се размишљало о покретању иницијативе за отварање Руског културног центра у Нишу, со обзиром да је велики број тренутних прдставника власти декларисан као русофили?
Две делегације су се сложиле да би било добро покренути иницијативу о отварању Руског културног центра у Нишу, пошто та институција постоји у Београду и Новом Саду. Отварањем Руског културног центра у Нишу допринело би се јачању пријатељских и културних веза две братске земље, као и бољој сарадњи српских и руских омладинских организација.

 

О чеми се још разговарало?
Говорило се и о могућности размене искустава у области високог образовања, као и сарадњи српских новинара са Косова и Метохије и руских новинара са Крима, како би се на тај начин разбила америчка медијска пропаганда и свету приказала истина о срцу Србије и срцу Русије.

 

Предраг Зликовац

Тагови: ; ; ; ;