Холандски референдум о договору ЕУ-Украјина проглашен је важећим: одзив за гласање био је 32.38 одсто. За договор да се успостави зона слободне трговине између ЕУ и Украјине су гласали 38.21 одсто бирача који су дошли на одељке. Против је гласало 61 одсто Холанђана.

 

резултати

Резултати референдума могли би да приморају владу Холандије да поново размотри своју ранију одлуку придружењу Украјине ЕУ, преносе РИА Новости. Референдум о споразуму о сарадњи Европске уније и Украјине је одржан у Холандији 30. марта. Да би био признат, проценат је требало да буде виши од 30 одсто укупног броја бирача.

 

Резултати референдума имају саветодавни карактер, али у холандском кабинету је обећано да ће им посветити више пажње и из њих извући одговарајуће закључке.

 

И после референдума остао је простор за маневар. Након објављивања резултата, холандска влада намерава да представи нови предлог парламенту. За сада није могуће речи тачно о каквом се предлогу ради.

 

Могуће је да он предвиђа да у случају прихватања Споразума о придруживању, Холандија не нама намеру да издваја додатна новчана средства за Киев.

Холандија може да не ратификује споразум о сарадњи, али да и даље обавља своју економску улогу у вези са трговином. Тај договор је већ ступио на снагу у две фазе — 1. новембра 2014. године и 1. јануара 2016. године.

Није далеко ни одржавање другог референдума.

Прво, Холанђани су за то да резултати референдума буду признати од стране власти као обавезујући. И друго, активисти су већ прикупили 67 хиљада потписа против споразума Трансатлантског партнерства у области трговине и инвестиција између ЕУ и САД. Они верују да споразум представља претњу за демократију, социјалну и прехрамбену, и штети добробити животиња.

 

Дакле, Холанђани нису само против Кијева већ и против Вашингтона.

 

Европска комисија, у међувремену, намерава да игнорише мишљење грађана Холандије на референдуму о интеграцији Украјине и ЕУ, и предлаже да се уведе безвизни режим са Кијевом. Обећање да изађе са том иницијативом, Порошенку је дао председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

 

Тагови: ; ; ; ; ;