Више од 55% срба сматра да су Србији потребније тешње везе са Русијом.

 

regnum_picture_1460412071417755_big

 

Против уласка Србије у ЕУ и НАТО је 71,6% грађана а око 55,2% сматра да би Србија требала да се придружи савезу са Русијом, пренели су српски медиј В92 и невладина организација Центар за слободне изборе и демократију CESID.

 

Спроведена анкета потврђује да 11.2% грађана сматра да Србија треба да уђе у ЕУ и НАТО а 14% није имало мишљење по овом питању. Против тешњих веза Србије са Русијом изјаснило се 19% док 21,5 није имало мишљење по овом питању.

 

На питање којим темама политичари треба да се баве у кампањи пред изборе који ће се одржати за 2 недеље 38,5% испитаника је сматрало високу незапосленост, 18,2% економска питања, 11,1% права радника и пензионера, 9% улагања у пољопривреду и 7,4% борба са криминалом и корупцијом.

 

Треба напоменути да се ова истраживања знатно разликују од истраживања која је спровела Канцеларија за европске интеграције при Влади Србије у децембру прошле године, након што је Европска унија објавила почетак преговора са Београдом. Према овим истраживањима у случају референдума о приступању Србије ЕУ 48% би било за, 28% против, а чак 21% би игнорисали референдум.

 

Према информацијама агенције РЕГНУМ премијер Србије Александар Вучић најавио је почетком ове године превремене изборе. Према његовим речима избори су потребни како би се до 2020 године спровеле све реформе које су неопходне за приступање Србије ЕУ.

 

Премијер је рекао да постоје озбиљне разлике између власти и опозиције по питању реформи и да је неопходна нова влада која ће имати пуну подршку да у наредне четири године спроведе реформе.

 

Парламентарна кампања у Србији се одржава у условима протеста против зближавања земље са НАТО пактом. У фебруару ове године потписан је Индивидуални план сарадње са НАТО пактом који предвиђа слободно кретање НАТО трупа кроз Србију и дипломатски имунитет за НАТО војнике на територији Србије.

 

Акцијама протеста присуствовало је на хиљаде људи предвођено патриотским опозиционим странкама и покретима као што су «Двери», «Заветници», «Образ, Демократска странка Србије, Српски национални фронт и други. Они су захтевали укидање споразума са НАТО пактом. Неки од ових покрета саопштили су и да се избори одржавају у условима «окупације» и одбили учешће на њима.

 

Садашње руководство Србије се залаже за војну неутралност и тешње односе са Русијом уз улазак у ЕУ.

 

РЕГНУМ РУ

 

 

Тагови: ; ; ;