Први основни суд у Београду наложио је Фонду за хуманитарно право и бившој директорки Фонда Наташи Кандић да начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу исплате 550 000 динара одштете због објављивања неистинитих оптужби у публикацији «Досије Љубиша Диковић». Наташа Кандић најавила да ће се Фонд жалити на пресуду, оценивши да је пресуда политичка.

 

dikovic-kandic

 

Том првостепеном пресудом Диковићев тужбени захтев, који је износио милион динара, делимично је усвојен, саопштио је Фонд.

 

Суд му је признао накнаду штете због претрпљеног душевног бола услед повреде части и угледа изношењем у јавност нетачних чињеничних оптужби и вредносних судова који имају увредљиву конотацију и повређују људско достојанство.

 

У саопштењу Фонда се наводи да пресуда садржи више контрадикторних и парадоксалних закључака о основаности навода из поменутог досијеа, односно о њиховом упоришту у доказима.

 

Наташа Кандић је најавила да ће се Фонд жалити на пресуду, оценивши да је пресуда политичка и навела да ће се обратити Европском суду правде уколико буде потребно, преноси АП.

 

Диковић је тужио Кандићеву због повреде части и угледа наводима у документу под називом «Досије Љубише Диковића», који је објављен на сајту Фонда, а у којем је повезан са ратним злочинима у БиХ и на КиМ.

 

Тужилаштво за ратне злочине саопштило је 30. јануара да је још у јануару 2012. године, провером навода Фонда, утврдило да није постојао било какав основ за сумњу да је Диковић био одговоран за ратне злочине наведене у кривичној пријави Фонда из 2009. године.

 

Недавно је Фонд изнео нове оптужбе на рачун генерала Диковића приликом представљања књиге «Досије Рудница», а тужилаштво је затражило да му достави комплетну документацију коју поседује о том случају како би се проверили наводи.

 

Средином новембра 2015. године тужилаштво је саопштило да води преткривични поступак против Н. Н. лица поводом масовне гробнице откривене на локацији Рудница, код Рашке.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;