У једном од текстова овог часописа је организација, која је забрањена у Русији, поменута без напомене о забрани.

Суд у Москви је казнио са 44 000 хиљада рубаља часопис The New Times и његовог главног уредника Јевгенија Албаца због злоупотребе слободе медија, након упозорења Роскомнадзора, јавља Интерфакс.ру.

23399_original

Суд је утврдио да су новине прекршиле параграф 2 члан 13.15 кривичног Закона о злоупотреби слободе медија и одредио административну казну у износу од 4 000 рубаља Албацу и 40 000 правном лицу ДОО «The New Times».

Заузврат, адвокат Евгенија Албаца, Вадим Прохоров је рекао за Интерфакс да намерава да се жали на одлуку суда за прекршаје, која још није правоснажна.

«Да ли ја, ако мрзим Хитлера, сваки пут када га поменем треба да додам и да је проглашен кривим у Нирнбергу? Ми нисмо делили информације, нарочито не позитивне о Десном сектору, већ су они у тексту само поменути», рекао је Прохоров.

Раније је прес-секретар Роскомнадзора Вадим Ампелонскиј информисао Интерфакс да је 21 јануара часопис The New Times објавио текст у коме се спомиње украјинска радикална организација «Десни сектор», која је забрањена у Руској Федерацији, без позивања на његову забрану у Русији. Роскомнадзор је истовремено покренуо управни поступак из члана 13.15 кривичног Закона о злоупотреби слободе медија.

Према речима Ампелонског, чланак је објављен 18 јануара и у питању је прво упозорење ове године. Према том закону, ако неки медиј у току године добије још два упозорења од Роскомнадзора, онда ће пред судом моћи да се покрене тужба о поништењу регистрације тог медија.

Ката

Тагови: ; ;