10 априла, уочи састанка Министара спољних послова земаља «седморке», Немачки Министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер је најавио могући повратак Русије у Г8. Потребу за тим је образложио тврдњом да «ни један озбиљан међународни проблем не може бити решен без учешћа Русије».

 

Међутим, да ли је то неопходно самој Русији?

 

1103166073

 

Фјодор Лукјанов

 

Сама чињеница да је покренуто питање о поновном успостављању «осморке», указује на промену атмосфере у свету. То значи да се одбацивање Русије, које је почело са украјинском кризом, постепено замењује разумевањем онога што је потребно да би се повратили сарадња и комуникација.

 

Али се овде поставља питање — како отворити нову страницу у односима са Русијом? Изјаве Министра спољних послова Немачке Франка Валтера Штајнмајера и јапанског Премијера Синдзо Абеа указују да је у питању недостатак правог разумевања онога што се дешава и недостатак маште западних лидера.

 

У пракси, поновно стварање «осморке», по мом мишљењу, једноставно није потребно.

 

Ера «осморке» и интеграција у напредни Запад

 

«Осморка» одражава одређено доба када је Русија заиста желела да се интегрише у такозвани напредни Запад. Зашто се то није десило? Шта је кренуло наопако? Ово је друга тема. Најважнија ствар је да се није десило.

 

Да се не уклапамо у западну заједницу, постало је јасно одавно. Несклад у мишљењу и дипломатски сукоб између Русије и Запада су почели много пре украјинске кризе — наше разлике су тада само доведене до врхунца и повукле црту испод дотадашњих односа.

 

Приватни клуб западних земаља

 

Када је 1990 Русија примљена у «осморку», чинило се да то чланство није само учешће у још једном клубу, већ стратешки циљ у будућности. Међутим та жељена будућност није дошла и вероватно неће ни доћи. Очигледно је да се свет не развија у правцу ширења западног модела на остатак света.

 

У складу са тим, сада када имамо шта имамо, по мом мишљењу, нема смисла да се обнавља «осморка».

 

Није то неопходно ни «седморки», која је враћена у конзистентан и познат формат — Клуб западних земаља. Зашто је у ту причу Русија уопште ушла, никоме никада није било јасно.

 

Није неопходно ни Русији. Сада је јасно да овај клуб никада неће бити «светска Влада», како су тада смислили. Ове моћне земље имају велики утицај на глобалну ситуацију, али оне не одлучују о судбини света.

 

Ко ће ући у «светску Владу»?

 

Ако хипотетички говоримо о некој институцији на глобалном нивоу, то свакако није «седморка» или «осморка» – то је «двадесеторка». И она ће се развијати и постати легитимна. Она укључује земље које су, да тако кажем, у систему глобалног управљања.

 

А у «двадесеторки» Русија треба да буде и да активно ради са другим земљама БРИКС и западним земљама. Ово има будућност.

 

BRIKS

 

Покушај да искористе «осморку» као мамац којим ће утицати на Русију је бесмислен. Коју улогу би Русија играла у тој групи? То нико не разуме.

 

Мислим да Русија не треба ни по коју цену да се врати у «осморку» или да тај улазак има као циљ у својим стратешким плановима.

 

То не значи да наша земља треба да буде у непријатељству са Западом, али систем односа треба да се промени. Русија не би требало да се уклопи у западну хијерархију.

 

Ката

Тагови: ;