«Гаспром» и турске приватне гасне компаније су решиле све спорове о одређивању цене за руски гас, јавио је анонимни извор упознат са ситуацијом.

nafta

Преговарачи су постигли споразум о цени гаса и то ће бити објављено у блиској будућности, рекао је извор за РИА Новости.

У Турској, осим са државном компанијом Botas, «Гаспром» сарађује и са приватним гасним компанијама као што су Enerco Enerji, Avrasya gaz и Akfel gas, Bosphorus gas, Shell Turkey, Bati Hatti и Kibar Enerji.

Крајем априла 2015 године, «Гаспром» се већ договорио са овим компанијама да им обезбеди попуст на гас ретроактивно од 1 јануара 2015 године од 10.25%.

Међутим, почетком марта 2016 је Enerco Enerji изјавила да је «Гаспром» наводно захтевао да приватним турским увозницима подигне цену гаса. Такође је пријављено, уз показане доказе, да је «Гаспром» од краја фебруара почео да ограничава испоруке гаса приватним турским компанијама.

Турске гасне компаније добијају руски гас преко Трансбалканског гасовода, а државни Botas гасоводом који иде по дну Црног мора «Плави ток».

Ката

Тагови: ; ;