Џон Кери је први Државни секретар САД икад, који је посетио Хирошиму. Кери је у Хирошими због самита Г7 који се одржава у Јапану.

Геополитички разлози за посету Хирошими

Ово је први пут након 61 године и америчког бомбардовања Хирошиме да шеф дипломатије САД стигне у овај град. Кери је заједно са другима шефовима дипломатија учествовао на комеморативним догађајима и положио венац у Парку мира.

kim20pucht0

Геополитички смисао овог геста је јасан, јер је Јапан сада главни савезник САД на Пацифику. Заједно са САД, Јапан је против Кине у Јужном кинеском мору. САД су прошле године обновиле споразум о војном савезништву са Земљом излазећег сунца. Поред тога, Јапан је важан учесник Транспацифичког партнерства, економског савеза који је направљен да би америчке мултинационалне компаније ојачале своје позиције у региону. Председник САД Барак Обама намерава да посети Хирошиму следећег месеца.

Занимљиво је да ни Кери ни његов непосредни шеф Барак Обама нису никад јапанској страни упутили извињење због вараварског бомбардовања. Званични став САД је непромењен. Бомбардовање је било нужно како би се рат брже завршио и сачували се животи америчких војника. То показује цивилизацијски расизам САД јер су животи јапанских цивила мање вредни од живота америчких војника, пише Katehon.com.

Истовремено, Јапан је доведен у подређен положај у америчком светском поретку.

Очекује се да шефови дипломатија након састанка потпишу “Декларацију из Хирошиме” која ће бити позив свету за нуклеарно разоружање. Мало је вероватно да ће овај апел чути било која од нуклеарних сила, јер је поседовање нуклеарног оружја кључни фактор у осигуравању моћи многих земаља.

Ката

Тагови: ;