Четири године након што је Први међународни форум о очувању тигрова у дивљини одржан у Санкт Петербургу у Русији, глобална популација ових дивљих мачака је показала значајан пораст.

Резултати новог истраживања „Светске фондације за природу“ указују на то да је припадника ове угрожене врсте све више на глобалном нивоу, први пут у последњих стотину година, углавном због успеха очувања у Русији, Индији и на Непалу.

87661_vest_Русија-спасава-тигрове-од-истребљења

У Русији је број дивљих тигрова повећан са 360 на 433 јединки. Популација ове врсте у Азији такође је у порасту у последњих неколико година, што је први случај у задњих неколико деценија.

Ипак, то није случај у свим земљама. На пример, у југоисточној Азији дошло је до наставка смањења броја јединки, како јавља шведски лист „Вестменлендс ленс тајднинг“ а преноси Восток.

Ове процене ће бити представљене на Међународном форуму о очувању дивљих тигрова који ће бити одржан у Њу Делхију. Његов циљ је да скрене пажњу на то шта се променило у последње четири године, од првог форума у Санкт Петербургу.

Тада су форуму присуствовале све земље које су имале стабилан нараштај тигрова. Циљ је био да се повећа број дивљих јединки са 3200 на 6000 до 2022 године.

Данас се налазимо на пола пута од тог циља. Број тигрова у Русији је порастао са 360 на 433, у Непалу са 121 на 198 и у Бутану са 75 на 103.

Разлог томе је било успешно обуздавање ловокрадица и заштита природних станишта ових великих мачака, пише шведски лист.

Ката

Тагови: ; ;