У српском граду Пироту је отворена 22 међународна конференција «Хришћанско разумевање проблема миграната у светлу тренутне реалности» коју организује Међународна фондација за јединство православних нација.

Конференцију је отворио Председник Србије Томислав Николић. У пуној сали локалног Дома културе су присуствовали и председник МОФЕПН професор Валериј Алексејев, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, Патријарх српски Иринеј, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић и Министар рада и социјалне политике Србије Александар Вулин, јавља сенитса.ру

konferentsiya-mofepn-srbiya-pirot

Првог дана конференције је прочитан поздравни говори Председника државне Думе Руске Федерације Сергеја Наришкина, Патријарха српског Иринеја и потпредседника Народне скупштине Србије Драгана Тодоровића. Скупу се обратио и амбасадор Републике Белорусије у Србији Владимир Чушев.

Говорећи о узроцима мигрантске кризе у Европи, руски амбасадор је напоменуо пропусте западне политике према тренутној ситуацији у Европи.

„Европу је захватио талас миграција и то је, у извесној мери, бумеранг политике коју Запад спроводи у региону већ деценијама, а нарочито у последњих 10-20 година када је уништен велики број држава, а услови живота у тим државама су постали лошији. Они су покушали да наметну демократију, да уведу своја правила и начин живота тиме довели до овог великог проблема“, рекао је Чепурин.

Учешће на конференцији ће узети и представници православних цркава, посланици, универзитетски професори из Русије, Србије, Републике Српске, Казахстана, Украјине, Грузије, Јерменије, Молдавије, Црне Горе, Бугарске, Пољске, Чешке, Немачке, Аустрије и делегати са Блиског истока, из Палестине и Јордана.

Конференција ће трајати до 14 априла. Планиране су посете манастирима Суковска и Темска.

Ката

Тагови: ;