Жељко Ђуровић: Слава палим руским добровољцима, а вечна хвала нашој вечитој заштитници, мајци Русији!

У уторак 12. априла у руском храму Свете Тројице на Ташмајдану (Београд) по благослову оца Виталија Тарасјева у 16 часова служен је помен погинулим руским добровољцима у Отаџбинском рату од 1991. до 1999. године.

 

8

 

Дан руских добровољаца је обележен у част сећања на руске борце који су се храбро борили и гинули за српску земљу и српски народ.

 

6

 

У храму у Београду окупило се око 150-200 људи, јавља дописник News Front-a са лица места.

 
2

 

9

 

5

 

„Част ми је и дубока захвалност, што присуствујем на помену братских жртава, руских добровољаца, а привилегија што могу да Вам се обратим на подушју небеских бесмртника, који положише животе у одбрани српског рода и имена!“ – каже Жељко Ђуровић, представник покрета „Косовски Фронт“ у Србији.

 

„Сунце, извор живота на нашој планети,излази на Истоку; на Истоку је наша Васељенска патријаршија; на Истоку су нам светиње,фреске и олтари; на Истоку је и наше земаљско суце – мајка Русија! Српске главе се окрећу Западу само када се упокоје.

 

Србе и Русе спаја најјача спона једнородности: Словенска душа! Србин који није свестан ове истине, зрео је за „душевну болницу“ а срца и нема! Ко ову истину не прихвати на земљи,схватит ће је на небу, јер од тога су у гробу кључеви’!

 

Слава палим руским добровољцима, а вечна хвала нашој вечитој заштитници, мајци Русији!“

 

На узвишицама Заглавак и Столац код Вишеграда 12. априла 1993. године одиграле битке у којима су погинула три руска добровољца,а више њих је рањено. Животе су дали Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, и најмлађи бранилац — Константин Богословски, који се сматра симболом страдања руских добровољаца.

 

У храму Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду одржан је помен и служен парастос погинулим руским добровољцима, поводом обележавања 23 године од њиховог страдања у последњем одбрамбено- отаџбинском рату у Републици Српској.

 

Фотографије: Српска.ру