Како саопштава Balkan Insight, око 7 хиљада Црногораца гласало је против уласка Црне Горе у НАТО. Они су учествовали у онлајн гласању које је организовао Покрет за неутралност. Према мишљењу организатора, ови резултати говоре да је неопходно да власт спроведе свенародни референдум о овом питању.

 

A demonstrator holds a sign during an anti-NATO protest in Podgorica, Montenegro, December 12, 2015. REUTERS/Stevo Vasiljevic - RTX1YF3R

Издање наводи да се организатори надају да ће овакав резултат приморати владу да организује референдум о уласку Црне Горе у НАТО.

 

Према информацијама Покрета за неутралност око 7 хиљада људи који су учествовали у онлајн анкети изјаснили су се против уласка ове земље у НАТО. Због тога би власт требала да организује референдум по овом питању, сматрају проруски настројени активисти.

 

Издање подсећа да је 2. новембра 2015. године НАТО послао позивницу Црној Гори за улазак у овај војни савез. Власт је буквално наредни дан прихватила позив што је изазвало огромно незадовољство у народу. Одмах су започете акције протеста где су хиљаде људи тражиле оставку премијера Мила Ђукановића.

 

Опозиционе странке захтевале су организовање референдума пре него што земља и формално уђе у овај савез. Руско Министарство иностраних послова такође је захтевало расписивање избора пошто мали проценат становништва подржава улазак Црне Горе у НАТО.

 

Према црногорском закону референдум може бити организован на захтев председника, владе, 25 од 82 посланика или 10% бирачког тела тј. 53 хиљаде грађана.

 

Међутим, црногорске власти су у више наврата саопштиле да устав не обавезује на расписивање референдума за чланство у међународним организацијама нагласивши да је само неколико европских земаља имало референдум по овом питању. Власти су такође рекле да ће избори који ће бити одржани на јесен бити нека врста референдума по овом питању.

 

Мишљење Црногораца по питању уласка у НАТО је подељено. Према недавно урађеној анкети 47% подржава ово решење,39% је против, а 18% је неодлучно.

 

Однос према НАТО-у посебно је споран код српског народа у Црној Гори, нарочито након што је НАТО алијанса помогла Косову да се отцепи од Србије. Осим тога, они с презиром прихватају чињеницу да је црногорска власт ослабила односе са традиционалним савезником-Русијом.

 

Црна Гора може постати трећа земља бивше Југославије која улази у НАТО. Претходно су ушле Хрватска и Словенија, закључује Balkan Insight.

 

 

ИНО ТВ

 

 

 

 

Тагови: