Хрватска и Албанија спречавају нову мигрантску руту

Хрватска и Албанија ће спречити отварање нове мигрантске руте преко Јадранског мора, сагласили су се у Загребу министри обране двеју земаља, које би се могле наћи на удару миграната након затварања балканске руте.

 

Ministri Hrvatske i Albanije

 

Министри Јосип Буљевић и Мими Кодели разговарали су о сарадњи две војске на спречавању отварања нове мигрантске руте преко грчко-албанске границе и даље преко Јадранског мора, преноси ХИНА.

 

„Договорена је стална размена информација о кретањима миграната, стални контакт две војске и евентуалне заједничке интервенције и одговори на свако питање“, рекао је Буљевић на заједничкој конференцији за новинаре са Кодели.

 

 

Хрватски министар је подсетио је да је за контролу хрватских граница задужена полиција, а да јој оружане снаге, према недавно измјењеном закону, могу само помагати.

 

„У превенцији мигрантског таласа можемо пуно тога да урадимо. Разговарали смо о томе како спречити ситуацију која би за нас била врло неповољна – да мигранти крену јужно у Хрватску. Мислим да се то неће догодити, јер ћемо учинити све да то спречимо“, истакао је Буљевић.

 

 

И албанска министарка је рекла да војска само помаже полицији која је задужена за мигранте и сигурност Албаније.

 

„У сваком случају бићемо део европског решења тог проблема које није мали, али заједничком сарадњом можемо успети“, рекла је Кодели.

 

 

Албанске власти су недавно појачале контроле на граници с Грчком како би спречиле неконтролисани прилив миграната, након затварања „балканске руте“ која је пролазила преко Македоније, Србије, Хрватске и Словеније.

 

ЕУ је Албанији обећала помоћ уколико буде на мети мигрантског таласа.

 

 

РТС

Коментари: