Јеремић: Ако мислите да у УН не треба ништа мењати, онда ја вероватно нисам човек за вас

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић представио је у седишту УН свој програм, у којем се заложио за ревитализацију улоге УН, обећавши да ће, „ако му припадне част“ да буде изабран, настојати да „од првога дана спроводи сва конкретна обећања“ из свог програма.

Јеремић Вук

Јеремић је прецизирао да ће један од приоритета његовог програма бити одрживи развој и да УН мора да уради више у постизању одрживог развоја у наредних 20 година.

 

Нагласио је да је тешко замислити околности у којима неће бити притисака на генералног секретара УН и додао да он мора „имати кичму“ и да се од њега очекују храброст и мудрост.

 

„Ако мислите да идемо у правом смеру, правом брзином, и да у УН не треба ништа мењати, онда ја вероватно нисам човек за вас. Тражим подршку за неопходне реформе“, нагласио је Јеремић.

 

 

Навео је да ће уколико буде изабран за генералног секретара блиско сарађивати са чланицама УН и телима у тој организацији.

 

Као кључан елемент свог програма издвојио је заштиту људских права и нагласио да се тренутно мали део буџета УН одваја у те сврхе.

 

Јеремић је поручио да је обављајући функцију председавајућег Генералном скупштином УН стекао менаџерске способности које мора да поседује нови генерални секретар.

 

Избегличка криза је тест кредибилитета међународне заједнице, напоменуо је Јеремић и додао да се посао не завршава обезбеђивањем хране и склоништа за расељене, већ да се мора радити више на поштовању њихових људских права и пружању бољих шанси.

 

Јеремић је оценио да је свет у дубокој трансформацији, оптерећен растућим геополитичким трзавицама и ерозијом поверења у међународни систем.

 

Обезбеђење мира, стабилности и напретка у таквим околностима, указао је, захтеваће нове глобалне стратегије и решења, као и много интензивнију међународну сарадњу.

 

Прецизирао је да његова платформа садржи 53 конкретна обећања која намерава да испуњава од првог дана.

 

Као кључне елементе свог програма издвојио је одрживи развој, климатске промене, спречавање конфликата и мировне операције, заштиту људских права и ревитализацију УН.

 

„УН се морају оживети како би остале оно што су њихови далековиди оснивачи и намеравали – место на којем се земље чланице окупљају око заједничке агенде за глобални напредак“, нагласио је Јеремић.

 

 

Јеремић је девети кандидат за генералног секретара УН. Од девет кандидата петоро је из бивше Југославије, а четири су жене.

 

 

 

 

РТС

Коментари: