Чешко Министарство спољних послова је, упркос интервенцији руског амбасадора у Прагу, одбило да продужи акредитацију двојици руских новинара, дописницима агенције РИА Новости и Вечерња Москва, а Русија је најавила да тај «нељубазни корак» неће оставити без одговора, јавља Бета.

ceska-zastava-640x425

«Ти нељубазни потези чешких власти штете билатералним односима и у супротности су са тврдњом Прага да поштује слободу говора и права новинара. Одлучно протествујемо због неконструктивних потеза Прага, и они, наравно, неће остати без одговарајуће реакције», саопштило је руско Министарство спољних послова и уручило протест заменику чешког амбасадора у Москви.

Одлуку да ускрати акредитацију Александру Куранову, који у Прагу живи још од 1980 године и извештава за разне руске медије, тренуто за агенцију РИА Новости, и средњоевропском дописнику «Вечерње Москве» Владимиру Сњегирјеву, чешка дипломатија није образложила, као што то никад и не чини.

«Ми ћемо им у догледно време дати објашњење, али не преко медија. Објаснићемо који је разлог руској амбасади у Прагу и предаћемо објашњење нашој амбасади у Москви», казала је портпаролка чешког Министарства Михаела Лагронова.

Чешки недељник Респект је, позивајући се на неименоване изворе у чешким обавештајним службама, објавио да је Курановом и Сњегирјеву акредитација ускраћена јер, наводно, представљају претњу по безбедност Чешке.

Из истих разлога је својевремено ускраћена акредитација руском новинару Леониду Свиридову коју је протеран из Чешке 2006, а из Пољске прошле године као наводни руски шпијун.

Курановим, коме су чешке власти одбиле да продуже акредитацију још прошле јесени, а руски амбасадор у Прагу му је посаветовао да проба на пролеће поново и обећао да ће интервенисати код шефа чешке дипломатије Лубомира Заоралека.

«Морам нешто да покушам. Не могу да дозволим да на мени остане сумња да сам агент», казао је Куранов чешком порталу «Neovlivni.cz».

Чешки медији очекују да ће Русија ускратити акредитацију и боравак неком од дописника чешких медија у Москви.

Због Свиридова је 2006 године из Москве протеран дописник чешке телевизије, а прошле године је одузета акредитација дугогодишњем дописнику пољске Gazete viborče из Москве.

Ката

Тагови: ; ;