Разарач «Доналд Кук» америчке морнарице над којим су прелетела два руска авиона Су-24 није пуцао јер у тим активностима није видео никакву претњу, изјавио је за Нејви Тајмс официр америчке морнарице Рик Хофман.

 

su 24 baltik

 

«Ми не ратујемо са Русијом. Не можемо пуцати на руске авионе само зато што нас нервирају»- рекао је Хофман.

 

«Ако се авион налази у видокругу и ако се може установити да нема оружје, посада брода нема права да пуца»- објаснио је он.

 

 

Раније је конгрес САД одреаговао на лет руских авиона изнад америчког разарача «Доналд Кук» који изводи вежбе  у Балтичком мору.

 

«Активности америчке флоте у Европи треба да се прошире тако да одговоре на сваку «међународну» претњу Русије»- изјавио је шеф пододбора америчког Конгреса за поморске снаге САД Ренди Форбс.

 

 

Подсетимо, амерички војни извор саопштио је у среду да су се два руска борбена авиона Су-24 „агресивно“ приближила америчком разарачу „Доналд Кук“. Америчка страна тврди да се броду приближавао и хеликоптер Ка-27.

 

Агенција Ројтерс пренела је да су се инциденти догодили 12. априла у међународним водама.

 

Извор је навео да је поред америчког брода неколико пута пролетео руски хеликоптер Ка-27 који се можда бавио извиђањем. У саопштењу је наведено да су авиони, највероватније, били без наоружања.

 

Амерички извор је саопштио да су то била „најагресивнија дејства“ у последње време.

 

Агенција Франс прес саопштила је, позивајући се на извор у војним круговима, да су се инциденти догодили у Балтичком мору, око 70 морских миља од Калињинграда.

 

 

 

ВЗГЛЯД

 

 

 

Тагови: ; ; ;