План Брисела за распоређивање миграната који су дошли у ЕУ који је одобрен од стране већине земаља чланица у јесен прошле године истрошен је и већина земаља га неће испунити укључујући и Пољску.

 

poqska

 

Јавно неслагање са политиком Брисела исказао је и заменик министра иностраних послова Пољске Конрад Шимански у интервјуу издању Dziennik Gazeta Prawna. Дипломата је овај, од европске бирократије разрађени план за мигранте назвао «мртворођеним» и изразио став да већина европских земаља не би требала да жртвује сопствену економску стабилност отварајући границе за поједине опасне и асоцијалне мигранте из земаља Блиског Истока ради политичке користи.

 

Шимански је такође рекао да систем идентификације миграната који долазе у ЕУ ради само делимично што доводи до притужби од стране јавности. Службена Варшава већ дуже време нуди тешњу сарадњу са турским властима како би се мигранти смештали у тампон зони на граници Сирије и Турске а не у импровизованим шаторима на територији ЕУ.

 

«У вези хуманитарне помоћи земљама ван ЕУ ми можемо показати солидарност али у вези пријема избеглица нисмо у могућности то да урадимо»- рекао је он.

 

У оквиру Европског програма пресељења миграната Пољска је била дужна да у наредне две године прими седам хиљада миграната. Међутим тадашљи пољски премијер Беата Шидло изјавио је да Пољска није у могућности да прима мигранте а као разлог навео велики број избеглица из Украјине које беже због сукоба на југоистоку земље.

 

kolokolrussia.ru

Тагови: ; ;