Председник Русије четрнаести пут у редовној годишњој емисији «Директна линија» разговара уживо са јавним личностима и грађанима о најважнијим питањима у земљи и свету и о свему што их интересује.

«Међу главним темама ове године су економска ситуација у земљи, социјални и домаћи проблеми. Секретар за штампу Председника, Дмитриј Песков каже да необично висок број жалби иде на рачун квалитета руских путева, али су Руси забринути и за курс рубље», сугерише ТАСС.

12:02 — Путин улази у салу.

12:03 — новинари објашњавају Председнику како раде стручњаци кол центра.

12:03 — Путин је, без припреме, затражио да одговори жени из Омска о квалитету путева.12:07 — Председник улази у студио.

12:18 — «Ова земља може да поднесе још четири године и да наставиће да постоји», рекао је Председник, објашњавајући шта ће бити ако земља настави да троши средства из резерви.

12:19 — Главна ствар за Владу је да промени структуру привреде, а не да штампа новац.

11

12:22 – Прелазак на спољну политику. Питање је у вези са одласком руске војске из Сирије. Путин: «Није битно што смо смо отишли и све оставили. Након повлачења главног дела војске, оставили смо сиријској војсци да спроведе велике офанзиве и они су освоили Палмиру. Морају да изађу из кризе, преговарају, спроведу превремене изборе и усвоје Устав“.

33

12:39 — Питање о пријатељству са Турском, Украјином и другим земљама које су раније биле савезници. Путин је уверио грађане да се Русија неће појавити у «непријатељском прстену». Председник је рекао да Русија гаји пријатељске односе са многим земљама. «Ми имамо са суседима, у принципу, добре односе. Турску и турски народ сматрамо пријатељским. Имамо проблеме са неким политичарима». Влада мора да реагује на непријатељске акције мирно. Али је неопходно да одговори! Иначе ће нам сести на врат и неће хтети да сјашу. Раније је тако већ било», рекао је Путин.

12:41 Прошле године сте рекли да сте спасили Обаму да не потоне. Сада, ако се буду давили Порошенко и Ердоган, кога бисте прво спасили? Вара, 12 година.
„Вара, ти ме стављаш у незгодан положај. Али могу да ти кажем једну ствар: ако неко жели да се удави, ништа не може да му помогне.

12:45 – Путина су упитали када планира да иде на одмор на Крим. Путин је рекао да још није планирао да посети полуострво, али ће га ускоро посетити, укључујући и одмор.

12:45 — Председник је додао да са љубављу надгледа изградњу кримског моста и признао да је једва нашао фирму која је пристала да га изгради.

12:46 – О авионском саобраћају са Египтом, Председник је рекао: «Немамо право да не кажемо људима да на том путу постоји опасност. Заједно са египатским властима морамо пронаћи начин провере, одржавања авиона, да би путовање било што безбедније за наше грађане».

12:53 – Питали су га какво је време на Криму, а одговор је би да је тамо ветровито и хладно, и са иронијом рекао: «Одмор зове».

13:02 – Питање о Путиновом личном животу: Медији су објавили да Људмила Александрова спрема венчање. Када ћете нам Ви представити прву даму Русије? Путин је оклевао. Он је навео да он и његова бивша супруга имају добре односе. «Можда су сада још бољи», нашалио се Председник. Путин је рекао да су сада и он и она задовољни животом, али сматра да питања о приватном животу нису од изузетног значаја. «Можда ћу једног дана задовољити Вашу радозналост», рекао је Путин и нагласио да људи бирају Председника да би радио свој посао.

77

13:41 — Кол центар је примио више од 2,5 милиона питања.

13:41 – Питање: Зашто Председник није реаговао на провокације западних медија. Председнику су саветовали да узме адвоката и тужи оне који су објавили информацију о офшор афери. Путин је истакао да су информације у истрази значајне, али су их очигледно саставили правници, јер не оптужују никога, само «бацају сенку на ограду».

13:46 — Питање о америчким изборима: Ко је гори за Русију: Клинтонова или Трамп? Путин је рекао да је потребно да се тражи онај који су бољи. Модерни демократски међународни односи се могу градити само кроз поштовање.

13:54 – Никита Михалков је поставио питање. Он се срео са људима са инвалидитетом на путу до «отворене линије» и сазнао шта желе. Према његовим речима, особе са инвалидитетом из заједнице Ростов-на-Дону траже помоћ од пословних оранизација. Путин је обећао да ће их контактирати.

33

14:01 — Питање Путину из Москве о изборима: Да ли има смисла изаћи на изборе кад све указује на победу «Јединствене Русије»? Председник је истакао да нико не доводи у питање рад изборне комисије. Председник је такође нагласио да странка на власти сноси највећи терет одговорности за сва питања, укључујући и она која нису повезана са њом. Проблеми из различитих области свуда постоје. У европским земљама такође, рекао је председник. Шеф државе је приметио да су представници странке » Јединствена Русија» на неколико недавних избора изгубили. «Ако се људи одговорно односе према свом праву гласа, добијамо власт коју жели земља», рекао је Путин.

14:05 — Питање о «бренду» политичких партија у Русији. Политички аналитичар Алексеј Мухин је рекао да на изборе излазе исте странке. Да ли је то завера? «Колут унапред (пребрзе промене, прим. прев.)може бити опасан», рекао је Путин. Председник наводи примере других земаља у којима су на челу такође исте странке. Руски лидер је приметио да водећа руска странка има своју идеологију, али и да се списак нових партија проширио.

kadirov-i-putin

14:10 — У току разговора су се дотакли Рамзана Кадирова и његових изјава о «непријатељима народа». Путин је истакао да је лидер Чеченије пошао од чињенице да се борио са оружјем у рукама и да је страсно посвећен Русији. Ипак је напоменуо да није за тако екстремне изјаве против противника, јер не доприносе стабилизацији ситуације у земљи.

14:17 — Земљорадник из Воронежа је поставио питање о ситуацији са санкцијама, и о санкцијама Запада и о руским контрасанкцијама. «Не мислим да ће Запад ускоро укинути санкције против Русије. У случају да се наставе, Русија ће продужити реципрочна ограничења», рекао је Путин.

14:44 – Покренуто је питање инклузивног образовања деце са аутизмом. Путин је истакао да по овом питању нема адекватног закона. «Друштво за пуно инклузивно образовање ове деце није спремно», рекао је Председник. „Породицама и тој деци је таква подршка неопходна“, рекао је Путин.

14:48 — Председник се сложио са текстуалном поруком да рад иза пулта и у рудницима није мање сложен од рада руског лидера.

14:50 – Питање о неуспеху «споразума из Минска, «судбини Кијева и Донбаса», „Још један рат?»

Путин покушава да буде опрезан док одговара. Рекао је да је «много тога у вези споразума из Минска зависило од Украјине», пре свега уставне реформе о подручјима са посебним статусом на југоистоку Украјине. Председник Порошенко још увек није потписао закон о амнестији.

Шеф државе је приметио да се пуцњава на линији ватре користи као изговор за непостизање договора. „Ако руски партнери из САД желе да земља превазиђе овај проблем, морају да утичу на своје партнере у Кијеву“, рекао је Председник. «Зашто стално траже од нас да нешто испунимо? Све што је било до нас, ми смо урадили», рекао је Путин.

14:51 — «Неопходно је да се људи у овим областима осећају безбедно и да схвате да имају цивилизацијска права», рекао је Путин.

66

14:54 — Путин је рекао да не мисли ништа о новој украјинској Влади, јер их не познаје.

14:56 — Председник је нагласио да је Русија заинтересована за то да Украјина стане на своје ноге. Истакао је да су контрасанкције против Украјине уведене шест месеци након што се она придружила антируским санкцијама. «Мислили смо да ће дођи к себи», рекао је руски лидер.

14:59 — Питање формирања Националне гарде. «То питање је разматрано јако дуго, много пута, са различитих страна», рекао је Председник. „Потребно је да се успостави посебна контрола трговине оружјем у земљи. То је један од главних разлога», рекао је Председник.

15:04 – Питање о Карабаху треба узети са опрезом, у складу са добро познатим принципом: не чини зло. «Политичким средствима се мора пронаћи компромис“, рекао је Председник. Русија ће учинити све да нађе до решења кризе у Нагорно-Карабаху, али коначну одлуку морају донети становници Јерменије и Азербејџана.

15:20 — «Како осигурати успех руског оружја након Сирије?», питали су Председника. „У 2015 години смо продали оружје у вредности од 15 милијарди долара“, рекао је Путин. „Интересовање за руско оружје је након операције у Сирији нагло порасло. У том погледу напредујемо у сваком погледу», рекао је Путин.

15:28 – Питање преко видеобима од Алине која иде у први разред. «Може ли Председник наше Русије да постане жена? Мој тата каже да се са Америком може носити само Путин», рекла је девојчица.
Председник је рекао да Председник Русије не треба да се бави САД, већ унутрашњим проблемима у Русији — путевима, здравством, образовањем, економијом. Тек тада ће се Руси осећати сигурно и бити поносни на своју родину. Путин сматра да се, можда, само жена може носити са овим проблемима.

15:29 — Путин је рекао да би неко постао Председник, може завршити било коју школу, што је најважније и јако добро.

15:30 — Млади хокеј тим је тражио од Путина да изгради хокејашки комплекс у Бирибиџану. «Будите сигурни да ћу то да урадим“, рекао је Председник.

15:32 – Питање о «највећој Обаминој грешки – Либији“. «То само још једном потврђује да је Председник САД пристојан човек», рекао је Председник и подсетио да је лидер САД критиковао и акције у Ираку. «Добро је да мој колега има храбрости да тако нешто изјави. То може само велики човек», рекао је Путин.

15:35 — Путин није обећао становницима Крима да ће се кандидовати за Председника 2018 године. Рекао је да ће о томе одлучити у зависности од резултата његовог рада. «Прерано је рећи», рекао је Председник.

15:37 — Председник је признао да понекад опсује, али само за себе. «У Русији је то чест грех», рекао је Председник сметено.

15:39 — Конференција за штампу се приближава крају.

15:39 — «Дуг ти живот желим. Баба Зина» – прочитао је Председник поруку са екрана. Захвалио се и рекао да та порука није упућена само руском лидеру, већ свим људима.

15:41 — «Заједно ћемо активно радити да срећних дана буде што више», рекао је за крај Председник Русије Владимир Владимирович Путин.

Ката

Тагови: ;