„Неспособност да предвиди акције Москве на међународној сцени је највећи неуспех америчких специјалних служби од 11 септембра 2001“, изјавио је шеф Комитета за истраживање у Сенату САД Девин Нунес. Резултат тога је да су америчке власти пропустиле и руску инвазију на Крим и размештање војних снага у Сирији.

putin-ISIS1-620x350

Многи високи амерички званичници и припадници војске, укључујући и директора Пентагона, изјављују да Русија представља главну претњу за САД. По мишљењу конгресмена, то је због чињенице да Бела кућа није способна чак ни да прогнозира понашање Москве, рекао је Нунес у интервјуу за СNN.

„Највећи неуспех америчке обавештајне службе од периода 11 септембра је неспособност да прогнозира планове и намере Русије“, изјавио је конгресмен, а преноси Восток.

Он додаје да се након „руске инвазије“ на Грузију Вашингтон ослањао на дипломатију, међутим након догађаја на Криму, требало је да се подвуче црвена линија и одмах ојачају савезници САД у НАТО.

„А затим смо потпуно пропустили тренутак када су они распоредили нову базу са авионима у Средоземљу, у Сирији“, нагласио је Нунес и додао: „Ми то нисмо примећивали. Били смо слепи. Обавештајна служба наставила је прави грешке“.

Нунес каже да је кривац за то Бела кућа, конгрес и савезници Вашингтона, „зато што смо током много година грешили у процени Путина“.

Ката

Тагови: ; ;