Док се у украјинском парламенту бира нова влада а на Криму завршава процес забране Меџлиса његови лидери и народни посланици Мустафа Џемилев и Рафет Чубаров путују из Литваније у Турску како би се срели са својим потенцијалним  савезницима.

 

OIS 1

 

Тако Рефат Чубаров на свом блогу поставља слике са сусрета на коме се виде и председник Азербејџана Иљхам Алијев и његов турски колега Реџеп Таип Ердоган и све заједно на седници Организације исламске сарадње. Не без радости, пише Чубаров уз антируску реторику, Крим су запамтили а Татаре не заборављају.

 

OIS 2

 

«Након завршетка наступа генералног секретара ОИС-а Лијада Мадани који је говорио о територијама на којима живе муслимани и којима је потребно посветити посебну пажњу, где је он поменуо и Крим не помињући Русију, делегација из РФ која је била присутна( Русија у ОИС има статус посматрача) почела је нервозно разговарати међу собом»- пише Чубаров на свом блогу.

 

И додаје: «Председник Турске Реџеп Таип Ердоган позвао је у свом говору земље чланице ОИС-а да се солидаришу са украјинском државом са «браћом муслиманима, Кримским Татарима који живе на окупираном Криму»-

 

Сазнавши у Истамбулу да је тужилац Крима Наталија Поклонскаја обуставила рад Меџлиса он је Чубаров је запретио Русији «међународном изолацијом». Он је позвао председника Украјине да хитно поводом овог питања контактира канцеларију Генералног секретара УН као и органе Савета Европе и ЕУ.

 

ПОЛИТНАВИГАТОР

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;