Сједињене Америчке Државе изразиле су велику забринутост код Међународне групе за подршку Сирији због извештаја о офанзиви сиријске владе код Алепа, уз ваздушну подршку Русије, што би, по њима могло да представља кршење примирја.

 

alep

 

 

«Врло смо забринути због информација о офанзиви сиријског режима близу Алепа и информација према којима руски ваздушни удари подржавају ту офанзиву», рекао је за Aгенцију Франс прес амерички званичник који није желео да му се наведе име.

 

Рекао је да би такве акције могле да прекрше примирје у Сирији које траје готово седам недеља и да је Вашингтон пренео своју «јаку забринутост» партнерима у 17-чланој Међународној групи за подршку Сирији, у којој су поред САД и Русија и Турска.

 

 

«Позивамо Русију да прекине сваку провокацију у Сирији и употреби свој утицај код (сиријског председника Башара) ел Асада и позове режим да прекине ово кршење прекида непријатељстава», рекао је тај амерчки званичник и додао да је «дошло време да све стране поштују преузете обавезе».

 

У Алепу на северу Сирије налазе се различите побуњеничке групе. Вашингтон је забринут да би могући напад сиријских власти на Фронт ел Нусра, сиријски огранак Ал Каиде, могао да погоди такође умереније побуњеничке фракције које су обухваћене прекидом ватре.

 

 

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини такође је данас изразила забринутост због вести о «новој офанзиви сиријског режима код Алепа и источно од Дамаска».

 

Она је додала да ЕУ «снажно подржава» напоре УН о наставку преговора о Сирији и залаже се за политичку транзицију «за добробит Сиријаца, региона и света».

 

Примирје је уз посредовање САД и Русије ступило на снагу 27. фебруара и не односи се на екстремистичке групе Фронт ал Нусра и Исламска држава.

 

Мировни преговори о Сирији настављени су јуче у Женеви уз посредовање УН са циљем да се договори политчка транзиција која би окончала петогодишњи рат. Међутим и даље постоји велики јаз између власти у Дамаску и опозиције.

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ;