Последњи напади на Српску православну цркву, односно монаштво Митрополије црногорско-приморске у манастиру Режевићи, говоре да дукљанска екстремистичка идеја, коју спроводи Мило Ђукановић, наставља са отвореним прогоном Цркве и верног народа, изјавио је др. Будимир Алексић, председник Политичког савета Нове српске демократије.

 

rezevici

 

 

„Безобзирно мешање Владе ЦГ, кроз такозвану ,,Управу за заштиту културних добара“, у унутрашње ствари Цркве, изазвало је велико огорчење верног народа Будве, Петровца, Боке и читаве Црне Горе и поставља се питање да ли је ово смишљена провокација која може довести до нежељених последица“, сматра Алексић.

 

Он додаје да је идеологија којој припадају Мило Ђукановић и чланица ГО ДПС модна креаторка Мирановић, убијала је епископе, монахе и свештенике, рушила цркве или у њих спраћала стоку, тако да није неочекивано ово што се дешава у манастиру Режевићи. „Да се питају поменути дукљански фанатици, цркве и манастири по Црној Гори били би рушевине и запуштена места, као што су и били док митрополит Амфилохије заједно са верним народом није кренуо у њихову обнову и до данас обновио на стотине храмова.“

 

„Тако је и са манастиром Режевићи, и на сву срећу овај Немањићки храм се налази у добрим рукама оца Хризостома, чије је достојанствено држање у одбрани свога манастира, бахате изасланике Владе ЦГ очигледно довело у стање беса и фрустрације. Отац Хризостом је познати монах, који је пре Режевића обновио задужбину Црнојевића манастир Ком и задужбину краља Вукашина Мрњавчевића манастир Космач. Он је први очистио гробове породице Црнојевић, који се налазе у унтрашњости манастира Ком, од наслага измета које су оставиле стада коза и оваца која су затварана у тој светињи у вријеме када су о овом објекту искључиво бринули претходници директорице Мирановић“, наводи Алексић у саопштењу.

 

Напомиње да верујући људи исказују пуну подршку оцу Хризостому и свим свештеницима и монасима манастира Режевићи, уз велику захвалност на истрајности и одлучности којом бране нашу светињу.

 

„Као и увек, функционери и чланство Нове српске демократије ће пружити сву могућу помоћ и бити на располагању нашој Цркви у одбрани овога манастира и свих других храмова СПЦ, који су нападнути од стране екстремиста“, поручује Алексић.

 

„Такође, изражавамо бојазан да ће се насиље према СПЦ наставити, нарочито након реконструкције Ђукановићеве владе јер је у појединим амбасадама планирано да се тамо окупе доказани антисрби и мрзитељи православне вере. И до сада је више пута мржња према нашем народу и отаџбини знала да споји Ђукановићев режим и поједине тзв. независне медије, прву и другу фамилију, ратне и антиратне профитере“, поручује Алексић на крају.

 

ИН4С

Тагови: ; ;