Изградња пројекта «Порт-Петровск» у Махачкале је најамбициознији подухват икада покренут у Дагестану. Планирано је да се изгради око 700 000 м2 стамбеног и комерцијално-пословног простора. Локалне власти виде пројекат као могућу алтернативу одмаралиштима на Црном мору.

29601_original

Пројекат је предложио шеф републике Рамазан Абдулатипов, а развија га москвски «Гипрогор». Процењен је на 14 милијарди рубаља. Изградња ће се одржати у округу Ленинск, Махачкале на Каспијском мору, пише «Комерсант».

Највећи део «Порт-Петровска» заузимају стамбене зграде у које ће се преместити становници старих кућа. Финансирање изградње социјалне инфраструктуре је из регионалног буџета.

Напомиње се да ће пројекат бити атрактиван за инвеститоре. Цена по квадратном метру ће у просеку у новим зградама бити око 35 000 рубаља, што је ниско у поређењу са Геленџиком (65 000 рубаља за м2) и Сочијем (80 000 рубаља за 1м2).

«Требало би да будемо алтернатива одмаралиштима на Црном мору, тако да се у «Порт Петровск» могу укључити и инвеститори из других региона», каже Мурад Сајдулајев, генерални директор «Софија», махачкалског оператера за продају будућег простора у «Порт Петровск».

Ката

Тагови: ;