Бивши премијер и лидер најутицајније партије — владајуће ВМРО ДПМНЕ — Груевски, који се данас дистанцирао од одлуке председника Ђорђа Иванова да аболира одговорне у афери „прислушкивање“, оптужио је лидера најутицајније опозиционе СДСМ Зорана Заева да насиљем, хаосом и деструкцијом покушава да преузме власт, без подршке већине.

 

nikola-gruevski

 

Груевски, који је такође на списку аболираних, на конференцији за новинаре рекао је да, иако се он и његова странка не слажу са одлукама Иванова, позива грађане на заједничке акције у, како је рекао, корист будућности земље и грађана.

 

Груевски је, на конференцији за новинаре, упозорио да Заев хладнокрвно призива „украјински сценарио“ у Македонији, с циљем да стекне моћ.

 

„Нећу ти то дозовлити, ни ја, ни грађани који желе окончање кризу. Прикупи храброст једном и изађи да се суочиш са грађанима на фер и демократским изборима. Доста је изговора“, директна је порука Груевског лидеру СДСМ Зорану Заеву.

 

 

Он је рекао да се нико у ВМРО-ДПМНЕ не осећа кривим и нису желели прекид поступка, те да је одлука Иванова практично помогла опозиционој СДСМ и Заеву.

 

СДСМ Зорана Заева је низом аудио и видео снимака током целе прошле године обелодањивала аферу, чиме је практично власт тадашњег премијера Груевског оптужена да је током девет година владавине прислушкивала више од 20.000 грађана — политичара, професора, академика, новинара, па чак и свештеника.

 

Груевски је нагласио да је уверен да ће истина изаћи на видело и да ће се правним радњама показати и доказати непрофесионално понашање Специјалног јавног тужилаштва које се директно ставило на страну СДСМ.

 

Истакао је да је подношење кривичних пријава против званичника његове странке део кампање СДСМ.

 

Иванов је, сматра Груевски, имао законско право да донесе одлуку коју је донео и да њу нико не може да утиче, осим да је прихвати или не прихвати.

 

Груевски је оптужио СДСМ Заева за изазивање анархије, нереда и хаоса у држави.

 

„Зоран Заев има једини циљ — да дође на власт без подршке већине грађана Македоније“, рекао је Груевски.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;