Руско Министарство спољних послова позвало је све политичке снаге у Македонији да кризу у земљи решавају мирним средствима и упозорило да коришћење «украјинског сценарија» и «инспирисање државног преврата споља» прети дестабилизацији у Македонији и на Балкану у целини.

 

руски мип

 

«Коришћење ‘украјинског сценарија’, нелегитимне акције и државни преврат инспирисани споља прете дубоким потресима у Македонији и дестабилизацији Балкана у целини», наводи се у саопштењу руског МСП.

 

У саопштењу се наводи да је македонска опозиција «поново постала инструмент за ескалацију» унутрашњег политичког конфликта, са подршком споља, са циљем да пропадну ванредни избори 5. јуна, који су «једини демократски легитимни излаз из дуже кризе».

 

Руско МСП је подсетило да је њихово одржавање усаглашено прошлог лета, уз активну сарадњу ЕУ и САД, и оценило да Запад треба да се придржава договора и преузетих обавеза.

 

«Позивамо све политичке снаге и представнике медјународне заједнице да поштују пут решавања ситуације у Македонији мирним средствима уз поштовање дејстава и одлука легитимних власти и руководства Македоније», наводи се у саопштењу.

 

Москва такодје сматра да је недозвољена дестабилизација осетљиве ситуације у Македонији, која је условљена сложеном етноконфесионалном структуром земље.

 

НСПМ

Тагови: ; ;