Одлуком власти у Приштини, од понедељка ће бити забрањен излазак са КиМ и улазак на територију Покрајине онима који поседују српске личне карте издате у градовима на КиМ. Канцеларија за КиМ: Правно насиље.

 

05-dru-zabrana-za-lk_620x0

 

Свима који поседују српске личне карте издате у градовима на Космету, од понедељка ће бити забрањен излазак са КиМ, као и улазак на територију Покрајине, одлучиле су привремене институције у Приштини.

Министарка за дијалог Едита Тахири саопштила је да од 18. априла неће бити омогућен улаз на територију Републике Косово ни излаз из ње за све који поседују незаконите легитимације (личне карте) које су издале српске паралелне структуре на Косову. Сличну одлуку Приштина је донела и у децембру прошле године, али је под утицајем ЕУ тада од ње одустала после неколико часова.

 

«На састанцима у марту поново смо покренули ово питање у Бриселу, где смо се сложили да ће Влада Косова, уколико се проблем настави, вратити на снагу забрану. Упркос посредовању ЕУ проблем се наставља, јер још увек постоје случајеви коришћења незаконитих дозвола различитих људи. Информисали смо ЕУ о одлуци да забрану вратимо на снагу «- додала је Тахиријева, а преноси портал Коссев.

 

У Канцеларији за КиМ кажу нам да питање личних карата није део ниједног споразума:

 

» То што пише у саопштењу представљало би правно насиље Приштине над српским народом на КиМ, за који Приштина тврди да има исти третман као сви остали. Верујемо да се то неће догодити, али будите сигурни да нећемо дозволити било шта што је на штету грађана Србије и српског народа. О свим отвореним питањима спремни смо да разговарамо у Бриселу у сваком тренутку, а једнострани потези могу да буду веома опасни и да угрозе процес нормализације односа Београда и Приштине»

 

НОВОСТИ

Тагови: