САД су изразиле велику забринутост код Међународне групе за подршку Сирији због извештаја о офанзиви сиријске Владе код Алепа, уз ваздушну подршку Русије, што би, по њима, могло да представља кршење примирја.

Sirija-Alep-Bombardovanje-620x350

«Врло смо забринути због информација о офанзиви сиријског режима близу Алепа и информација према којима руски ваздушни удари подржавају ту офанзиву», рекао је за АФП амерички званичник који није желео да му се наведе име, преноси РТС.

Рекао је да би такве акције могле да прекрше примирје у Сирији које траје готово седам недеља и да је Вашингтон пренео своју «јаку забринутост» партнерима у седамнаесточланој Међународној групи за подршку Сирији, у којој су поред САД и Русија и Турска.

«Позивамо Русију да прекине сваку провокацију у Сирији, употреби свој утицај код Ел Асада и позове режим да прекине ово кршење прекида непријатељстава», рекао је тај амерички званичник и додао да је «дошло време да све стране поштују преузете обавезе «.

У Алепу, на северу Сирије, налазе се различите побуњеничке групе. Вашингтон је забринут да би могући напад сиријских власти на Фронт ел Нусра, могао да погоди такође умереније побуњеничке фракције које су обухваћене прекидом ватре.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини је данас изразила забринутост због вести о «новој офанзиви сиријског режима код Алепа и источно од Дамаска».

Она је додала да ЕУ «снажно подржава» напоре УН о наставку преговора о Сирији и залаже се за политичку транзицију «за добробит Сиријаца, региона и света».

Ката

Тагови: ; ;