Телекомуникациони менаџмент Турске је потврдио да је сајт руске новинске агенције Спутњик блокиран, јавио је главни и одговорни уредник Спутњика Турске Турал Керимов.

20855618156852218d7f16458799294_v4_big

 

«Јутрос су нам потврдили блокаду сајта. Према Одељењу за телекомуникације Турске, у складу са законом, они нису у обавези да претходно обавести затварање сајтова. За детаљније информације морамо им послати формални захтев који управо спремамо», рекао је агенцији РИА Новости Керимов.

 

Главни уредник Спутњика Турске Турал Керимов је рекао да агенција није добила никакво упозорење од турских власти да ће доћи до блокаде сајта.

 

«Никакво обавештење, упозорење или другу поруку од надлежних органа агенција по овом питању није добила», рекао је он.

 

О проблемима са приступом сајту су прво известили посетиоци синоћ.

 

Када су покушали да посете интернет страницу Агенције, приказала се следећа порука: «Приступ сајту новинске агенције Спутњик у Турској је блокиран. Због техничког прегледа и правне процене, у складу са Законом 5651 од 14 априла 2016 N 490.05.01.2016.-56092, Завод за телекомуникације и комуникационе везе на овом сајту примењују административне мере».

 

Шеф међународне комисије Савета Федерације Константин Косачев је видео везу између блокаде Спутњика у Турској и изјава руског Председника Владимира Путина.

 

«Тешко је не видети у овој реакцији везу са речима Владимира Путина о ситуацији у руско-турским односима“, написао је на свом ФБ налогу. И није то толико у вези са критиком «одређених политичара» чије понашање Руска Федерација сматра неадекватним. Више је узнемирило оне који су «блокирали» Спутњик што је Путин посебно нагласио да сматра Турску пријатељском државом и Турке пријатељима».

 

Уз то је додао да Ердоган користи против медија «стаљинистичке методе» тиме што блокира интернет ресурсе без судског налога.

 

Ката

Тагови: ; ;