Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је резолуција Европског парламента о Босни и Херцеговини базирана на нетачним подацима известиоца, посебно о Републици Српској, чиме је Европски парламент доведен у заблуду.

 

Milorad Dodik

 

Додик је оптужио известиоце Европског парламента да свој посао «нису урадили објективно, већ навијачки, уносећи у резолуцију низ нетачних и лажних података», оценивши да се тиме покушава да се Републици Српској диктира шта да ради.

 

«Одредбе које смо видели су део ранијег стереотипа. Немогуће је да неко ко долази из европске демократије, може да тврди да би референдум могао да буде насилан и да руши државу. То је нетачно», казао је Додик.

 

По његовим речима, известиоци «нису рекли да је насиље које су спровели високи представиници у БиХ довело до снажних неспоразума у БиХ, те да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставни основ и нису део Дејтонског споразума».

 

«Известилац је пропустио да каже истину и довео је Европски парламент у заблуду износећи нетачне податке», истакао је Додик.

 

Европски парламент је пре два дана донео нову резолуцију о БиХ, којом подржава њену европску перспективу, али и упозорава на националистичку реторику, претње референдумима и рушење заједничких институција државе.

 

Говорећи о критици високог представника у БиХ Валетина Инцка јер је Студентски дом на Палама назван по хашком осуђенику Радовану Караџићу, председник РС је рекао да је све урађено «у складу с прописима и процедурама у академској структури», а да он није желео да буде против тога.

 

Додик је оценио да високи представник може да има своје мишљење о било чему и додао да «Инцко већ одавно овде не ради ништа и ни о чему не одлучује, већ само прима позамашну плату глумећи високог представника у БиХ».

 

На дан протеста опозиције — контрамитинг 

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће истог дана када опозиција у РС буде организовала протесте због тешког социјално-економског стања, власт организовати контрамитинг.

 

Милорад Додик је рекао да су опозиционе страке «издајници, који нису добродошли у Републику Српску».»Тог истог дана, у исто време и ми ћемо организовати протесте, јер имамо разлога да кажемо да су они својом издајничком политиком на нивоу БиХ довели РС у ову ситуацију, у којој јесте», казао је Додик.

 

Опозиционе странке, окупљене у Савезу за промене, најавиле су да ће средином маја организовати демонстрације због тешког социјално-економског стања и кашњења исплата борачких додатака и осталих буџетских обавеза према угроженим категоријама становништва.

 

Додик је навео да ће РС извршити све своје обавезе, «када буде осигурала финансијска средства», а да је све остало «ујудурма опозиције».

 

Председник РС је истакао да власт чини све да буџет буде ликвидан, додавши да се воде преговори с Владом Србије и Међународним монетарним фондом који би требало да дугорочно стабилизују буџет.

 

«Све остало је део опозиционе ујудурме, да би се створила представа о томе како у РС нешто не функционише. У РС функционише систем, буџет, Влада и немамо ту проблема», рекао је Додик.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;