АКТИВИСТИ Иницијативе младих за људска права прекинули су синоћњу трибину у београдском Дому омладине на којој је представљена књига Момчила Крајишника, осуђеног пред Хашким трибуналом због ратних злочина у БиХ.

 

Ukraine_05

 

Како је саопштила та невладина организација, до инцидента је дошло када су чланови Самосталног ДСС-а физички напали активисткиње покрета «Моја иницијатива».

 

«Активисткиње су мирно присуствовале трибини до момента када је почео да говори «ратни злочинац» Крајишник, а онда су дувале у пиштаљке. Део чланова Самосталног ДСС-а физички је напао девојке, а део је покушао да их одбрани, уверавајући их да напусте скуп јер не могу да им гарантују безбедност», пише у саопштењу.

 

Иницијатива је оценила да је прекидање трибине «осуђеног ратног злочинца» и «протест против величања злочина» грађанска дужност чланова те НВО и «одбрана простора Дома омладине».

 

«Дом омладине Београда не сме да буде ‘Дом злочинаца Београда’. Ни данас, ни неког другог дана. Зато ћемо увек реаговати на овакву рехабилитацију ратних злочинаца», навела је Иницијатива младих.

 

Та НВО је позвала руководство Дома омладине да објасни зашто закупци сале не дозвољавају грађанима од чијег пореза се рад те установе финансира, да присуствују јавним догађајима у тој градској институцији.

 
ФАКТИ

 

Тагови: