Једна од организација одговорних за стварање нереда у Македонији и рушење актуелне власти без сумње је „Канвас“. Након Украјине, Либије, Сирије, Египта и др. озлоглашени Срђа Поповић у последње време гостује често и у нашем комшилуку. Прошле године забележене су три његове посете Македонији, а судећи по скорашњим дешавањима у Скопљу, ове године ће их бити и више. Очекују се нови „ненасилни протести“ у његовој организацији, због којих за „Канвасом“ обично остаје крвав траг.

 

1

 

„Канвас“ се у Македонији први пут појавио 2009. године на обуци коју је организовала група „Форум“, партнер Сорошевог Фонда за отворено друштво. Први промотери „Канваса“ у Македонији били су Ђунер Исмаил и Сашо Орданоски. Обуке су добиле назив „Школа активног грађанства“ и до сад је већ шест генерација „студената“ обучено од стране „Канваса“. Поред Сорошове фондације, финасијер ових обука је и УСАИД. Први протест организован је 2011. након погибије Мартина Нешковског.

 

Следи одбрана парка код хотела „Бристол“ („Паркобрани“), протест стечајаца, средњошколаца и др. а 2014. Иван Марковић започиње обуку чланова „Студентског пленума“. Активирају се и други „пленуми“.  Даљи развој догађаја нам је познат, 2015. je годинa протеста против Груевског, и ове протесте подржава све више и више грађана. Премијера изведена у Београду има своје репризе у Скопљу, а једну од њих гледамо и ових дана.

 

2

 

Ова „фабрика за извоз и покретање немира, насилних демонстрација и државних удара“ изгледа неће престати да проиводи насиље,  које видимо на снимцима из Скопља. Ипак, све више Македонаца је свесно ко стоји иза ових нереда и не сумња у директну умешаност Запада. Неки медији, као што је „Вечер“ објављују чланке о западним НВО у Македонији, ничу групе чије су пароле „Стоп Сорошу и СДСМ“, а појавио се и интересантан  термин „сорошоид“ (за оне који изазивају нереде на улицама и оне који служе Западу на неки други начин). У неком од следећих чланака бавићемо се једном мање познатом Македонијом, европесимистима, евроазијцима,  анти-западним снагама, као и онима који се боре за очување иденитета и имена Македоније.

 

Уколико Груевски не попусти притисцима да одложи изборе заказане за 5. јун, „Канвас“ и њему слични имаће овог пролећа пуне руке посла. Њихов „рад на уздизању грађанске свести“ и даље ће представљати дисциплинско средство за васпитавање македонске Владе, јер осим спорне аболиције и одлуке о одржавању избора, ту су још неки потези Владе које Запад не одобрава. Нпр. споран је и однос македонске власти  према мигрантима, као и инсистирање Македоније на задржавању имена.

 

3

 

Подсетићемо се да је „Канвас“ на листи терористичких организација, међу којима су Ал Каида, Боко Харам и Муслиманско братство, а међу 85 организација са ове листе, ово је једина неисламска организација.

 

В.К.

Тагови: ; ;