После Првог фестивала православног филма Снажни духом који је прошле године одржан у Крушевцу, ове године кренуло се са рализацијом врло занимљивог проекта. Ради се о снимању документарно-играни филм о руском пуковнику Николају Николајевичу Рајевском, који је био инспирација за лик грофа Вронског у роману “Ана Kарењина”.

 

55390470

 

Пуковник Рајевски погинуо је као добровољац у српско-турском рату 1876. у Горњем Адровцу код Алексинца, а на месту погибије подигнута је црква посвећена њему, позната под називом Руска црква.  Он је само један од безброј добровољаца из Русије који се борио за ослобођење Срба од угњетача. Стопама пуковника Рајевског кренули су и многи добровољци и у сукобима у БиХ и на Космету.

 

Продуцент филма је «Лаки продукција»из Александровца уз копродукцију неколико удружења,међу којима је и Алексиначко аматерско позориште. Kажу да ће овим филмом бити обележено 140 година од погибије овог чувеног руског добровољца који је помагао Србима да се ослободе Турака.

 

Филм ће бити реализован уз благослов СПЦ и помоћ многих удружења српско-руског пријатељства.
Сценариста и режисер је Горан Ерчевић, улогу пуковника Николаја тумачиће Дејан Тончић, а учешће су потврдили и глумци Бранислав и Томислав Трифуновић и Љиљана Стјепановић. Иван Бекјарев биће у улози наратора — каже Милош Паовић из Алексиначког позоришта. Напомиње да ће неке од улога бити поверене и алексиначким глумцима.

 

Снимавање појединих делова на Шаргану је већ обављено. Филм ће се снимати на локацијама на Kриму, Сент Петербургу, на Шаргану, манастиру Свети Роман код Ђуниса и на територији Општине Алексинац.

 

У Алексинцу ће се снимати у мају — објашњава Милош Паовић, управник Алексиначког аматерског позоришта.  На месту где је погинуо подигнута је црква Света Тројица, у народу позната као шарена црква или црква љубави.

 

Kаже да је план да премијера буде организована у Алексинцу у септембру ове године, на дан погибије Рајевског.

 

Предраг Зликовац

Тагови: ;