Од 8 до 12 априла одржан је, уз подршку Међународног савеза «Војно братство» конгрес ветерана и инвалида ратова као и локалних војних конфликата. У конгресу су учествовали представници земаља источне Европе и Заједнице независних држава.

 

bg kongres

 

У саставу делегације били су заменик председника «Војног братства» Генадиј Шорохов, члан савета московског огранка Вјачеслав Калињин, и ветерани Александр Сусланов, Јуриј Залога и Евгениј Дулебенец.

 

Током конгреса који је одржаван у великом броју српских градова и насеља као на пример Врњачка Бања и Трстеник одржани су и састанци на којима се расправљало о правима војних инвалида, разматрала могућност помоћи погинулим борцима као и питања како да се очува сећање на пале борце у ратовима за домовину. Након састанка потписани су одређени протоколи о намерама спровођења заједничких активности.

 

bg kongres 2

 

 

Учесници су разговарали и о могућностима отварања радних места за борце.Ово је омогућено захваљујући и економском форуму који је посебно сазван током састанка.

 

Од  «Војног братства» Москве православном храму Пресвете Тројице у Трстенику поклоњена је икона Светог Ђорђа Победоносца а великом броју српских ветерана и инвалида за храброст и хероизам уручене су медаље од водећих ветеранских организација Русије као што су «Генерал армије Маргелов», «За лојалност десантном братству», «70 година велике победе», «За храброст и хуманизам», додељени су и наградни ножеви као и спомен фотографије «Парада победе 24 јуна 1945 године», «Реконструкција» и «Заузимање Рајхстага».

 

«За госте је био организован и специјални програм посете православним црквама и манастирима као и полагање цвећа на спомен обележја српским и руским борцима»- рекао је руководилац «Војног братства» из Москве Вјачеслав Калињин.

 

«Нас повезује нешто много више од православне вере и заједничке историје и обичаја. Ми смо уједињени у плановима да још више зближимо наше народе и државе»- рекао је он.

 

 

 

ВОЈНО БРАТСТВО

 

 

 

 

Тагови: