САД, Русија и Кина bi моглe да обнове трку у нуклераном наоружању о чему сведочи активан рад на модернизацији нуклеарних бојевих глава, тврди «Њујорк Тајмс», а преноси mondo.rs

Нове нуклеране главе су слабије и мање по величини и могућој сили уништења, али су употребљивије и преносивије», наводи лист.

made-in-germany-rs-nuklearne-rakete

Таква демонстрација силе прети новом трком у наоружању као у време «хладног рата».

«Њујорк Тајмс» упозорава да нестаје договорена једнакост међу нуклеарним земљама, која већ више од пола века спречава нуклеарни сукоб.

«Ради се већином о старом приступу који се користи у новој форми — економски пад Русије, раст Кине и тренутни статус кво у САД, које обнављају борбу за вођство», пише лист.

«Њујорк Тајмс» износи процене да ће САД у наредних 30 година на модернизацију својих програма нуклеарног наоружања потрошити више милиона долара, а Русија и Кина користе новац у сврху лобирања сопствених програма наоружања.

Премијер Русије Дмитриј Медведев оцењује да неконтролисано ширење «нуклеарног клуба» и потенцијална могућност да нуклеарно наоружање дође у руке терориста, представљају велику опасност, а ни мало мању претњу не носи ни концепт глобалног удара.

«После низа догађаја на северу Африке и Блиском истоку, много држава се озбиљно интересује за изградњу своје нуклеарне бомбе», упозорава Медведев.

Ката

Тагови: ;