ЕУ може почети да користите неке од терориста «исламске државе» који су се вратили из Сирије или Ирака у Европу у циљу пропаганде, пише The Guardian.

1420357389_es-planiruet-sozdat-ekspertnuyu-gruppu-dlya-borby-s-dzhihadistskoy-propagandoy

Како јавља координатор ЕУ против тероризма Жил де Кершоф, ако нема доказа о директној умешаности тих терориста у борбама, они не би требало да буду прогоњени, већ их треба рехабилитовати и користи у пропагандне сврхе против регрутовања нових чланова у редове радикалних група.

«Ако нема доказа да су активно учествовали у џихаду, није потребно ставити их у затвор. На пример, ако су само прешли границу и недељу дана провели у организацији, али су у ствари само прали судове или су били војници четвртог степена а онда, видевши обезглављене људе, побегли свесни да је то била грешка», рекао је де Кершов.

Према речима званичника, затвор ће само допринети даљој радикализацији оних кои су разочарани у идеологију екстремиста ИГИЛ.

«Затвори су главни инкубатори за радикализацију. Стога, ако се може избећи затвор за оне на чијим рукама нема крви и који су заиста спремни да учествују у програму рехабилитације, зашто не бисмо покушали са тим», рекао је.

Ката

Тагови: ; ; ;