Лидери земаља чланица ЕУ састали су се у Бриселу да би извршили притисак на Кину да смањи производњу челика, како би се спречило затварање фабрика и отпуштање радника у Европи.

 

еу

 

Француски министар привреде Емануел Макрон рекао је на конференцији за новинаре у Брижу да «Кина мора да схвати да ЕУ није варијабла за усклађивање токова на светском тржишту».

 

Макрон ће заједно са европским, америчким, индијским и кинеским званичницима и представницима Европске комисије и Светске трговинске организације учествовати на форуму у Бриселу под окриљем Организације за економску сарадњу и развој.

 

«Кина крши законе глобалног тржишта субвенционисањем производње челика, што доводи до пада цене и уништавања европских производних капацитета, што је недопустиво», рекао је Макрон.

 

Британски државни секретар за компаније Саџид Џавид оценио је да је прекомерна производња челика озбиљан проблем који није могуће брзо решити.

 

Индијски гигант «Тата стил» пре недељу дана је због лошег пословања продао једну од својих фабрика у Великој Британији.

Кину, која је највећи светски произвођач челика, конкуренти на тржишту оптужују да прекомерном производњом утиче на пад цена.

 

Генерална секретарка Организације за економску сарадњу и развој Мари Кивиниеми изразила је наду да ће учесници форума постићи споразум који ће допринети побољшању ситуације на тржишту челика.

 

Европска комесарка за трговину Сесилија Малстрем оценила је у говору на симпозијуму Организације за економску сарадњу и развој да је ограничавање прекомерне производње челика пресудно за опстанак многих компанија.

 

Кинеска агенција Нова Кина у данас објављеном коментару навела је да свету није потребан глобални тржишни рат и да се проблеми не могу решавати међусобним оптужбама и заштитом протекционизма, који је главни узрок отпуштања радника.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;