Парламент Европске Уније по ко зна који пут је усвојио Резолуцију на штету Републике Српске у којој се осуђује свака, по њиховим речима децентрализација државне заједнице, те се у Резолуцији поново указује да Република Српска нема овлаштења, која су по њиховом мишљењу, у надлежности државне заједнице.

 

fdr(4)

Бриселу је засметало слање припадника специјалних снага МУП-а Републике Српске на обуку у Руску Федерацију, те се један од закључака Резолуције односи и на споразум између МУП-а Републике Српске и МУП-а Руске Федерације, а који се односи на слање припадника Специјалне полиције Републике Српске на обуку у Русију, набавку руског оружја и размене информација, а због којег су, наводи се у Резолуцији, парламентарци у Европи дубоко забринути.

«Европски парламент је дубоко забринут због изјаве министра унутрашњих послова Републике Српске о обуци припадника специјалних полицијских јединица Републике Српске у Руској Федерацији, продубљивању сарадње, нарочито у погледу размене информација, и намере да купује руску војну опрему. ЕП позива власти у Републици Српској да не води самосталну спољну и безбедносну политику која подрива политику на државном нивоу», каже се у резолуцији.

«Међуполицијска сарадња не може се спречавати ни на који начин. Она мора бити унапређена и да функционише. Свакако нам треба таква обука и са полицијом Русије», истакао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, те је навео да ова одлука ЕП с аспекта безбедности нема никаквог смисла.

 

Европски парламент се опет бавио и питањем референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву државне заједнице БиХ. У Резолуцији коју су донели, европски парламентарци траже од Народне скупштине Републике Српске да потпуно одбаци питање референдума, те наводе да по Дејтонском споразуму Република Српска нема право на отцепљење, иако у Републици Српској нико отцепљење није ни помињао.

Затражили су потпуно одбацивање идеје о референдуму јер, по њиховом мишљењу, референдум угрожава кохезију, сувереност и интегритет државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ.

 

Восток

Тагови: ; ;