Председавајући Војног комитета НАТО генерал Петар Павел је изјавио да изградња трајних база на источном крилу НАТО није решење, јер би постале још један потенцијални циљ за напад. Као ефикасније решење предлаже флексибилније јединице.

20140920_140920-pavel

За војне базе се, због евентуалних претњи Русије, најгласније залаже Пољска.

«Нисам сигуран да изградња база у близини граница служи сврси. Таква база лако може да постане мета изненадног напада», објаснио је главни војни саветник генералног секретара НАТО, јавља Бета, а преноси РТС.

Чешки генерал је упозорио да је Русија у западним областима ка балтичким земљама и Пољској разместила довољно јаке снаге да може да рачуна на први моменат изненађења и искористи предности таквог изненадног напада.

«НАТО има довољно капацитета да се супротстави таквој потенцијалној претњи, али вероватно у првом тренутку не бисмо били у стању да одговоримо на изненадни напад једнаком снагом», навео је генерал Павел.

Према оцени шефа Војног комитета, НАТО је јединствен и флексибилан а на источном крилу, где чланице Алијансе страхују од евентуалне руске агресије, главна предност Савеза је управо способност да прегрупише своје јединице, појача их и пошаље тамо где је потребно.

Бивши пољски Министар одбране Томаш Шемоњак је упозорио да Пољска не може да рачуна на то да би у билатералном договору са САД добила савезничку базу.

«Не заваравајмо се. САД помно прате и савршено добро знају шта се дешава у Пољској. Неће Американци радити ништа супротно вољи савезника. Ми морамо да имамо добре односе и са САД и са најважнијим европским савезницима, а о овом другом Влада, како видимо, не води уопште рачуна», нагласио је Шемоњак.

„Русија може да буде конструктиван партнер, као у преговорима са Ираном или делимично у Сирији, али се повремено понаша неурачунљиво“, истакао је Шемоњак и подсетио на недавне инциденте у Балтичком мору када су руски војни авиони надлетали у међународним водама амерички ратни брод, а руски авион пресрео амерички.

Ката

Тагови: ; ;