На почетку вишедневног исказа, патолог Станковић побијао је утемељеност извештаја експерта тужилаштва за судску медицину Џона Кларка о резултатима обдукције тела ексхумираних из масовне гробнице у руднику Томашица код Приједора.

 

младић

 

Хашко тужилаштво доказује да су у примарној гробници Томашица и секундарној на локацији Јакарина Коса били покопани Муслимани које је Војска Републике Српске убила током акције етничког чишћења приједорског краја у пролеће и лето 1992.

 

Не улазећи у суштину Кларкових налаза, вештак одбране Станковић данас их је оспоравао из процедуралних разлога, указујући да Кларк, по сопственом сведочењу, званично није био део тима за ексхумацију и обдукцију, који је радио по налогу Тужилаштва БиХ, већ је тај посао надгледао незванично, на позив хашких тужилаца.

 

Станковић је нагласио да по правилима судско-медицинске струке, то није могуће, јер сваком учеснику у обради масовне гробнице улогу мора одредити надлежни тужилац.

 

«Не могу да схватим да неко каже да му је улога била незванична. Она је морала бити одређена. Овако испада да је свако са улице могао то да ради. Са судско-медицинског становишта, то је неприхватљиво. Ја то не бих никада прихватио», оценио је вештак одбране.

 

 

Као непрописно, Станковић је означио и то што Кларк, како је и сам рекао, није присуствовао ексхумацији од почетка, као и то што је свој извештај сачинио на основу «незваничних разговора» са босанским патолозима који су обављали обдукције.

 

Младићев бранилац Драган Иветић прочитао је, потом, Кларков исказ да је «имао мало утицаја да мења ствари» зато што није био довољно умешан у посао, те да су «ствари рађене на различите начине».

 

«Ја не могу да верујем да је он то рекао. Ако јесте, било би најбоље да повуче извештај и да ми видимо извештај босанских патолога. После овакве изјаве, његов извештај је неупотребљив за судски поступак», прокоментарисао је Станковић.

 

 

Додао је да је «добро што је Кларк дошао да помогне неискуснима, али су начин на који је дошао и његова улога неприхватљиви».

 

Као озбиљан недостатак судско-медицинске истраге о Томашици, Станковић је навео и «неусклађеност» записника са обдукција које су сачинили босански патолози са Кларковим извештајем.

 

«Обдукциони записи се дијаметрално разликују у девет, десет случајева о затеченом стању», рекао је Станковић. Одговарајући на питање председавајућег судија Алфонса Орија, вештак одбране је, мало касније, казао да је «од стотинак случајева, барем 20 несагласно».

 

 

Станковић је тврдио да су тужиоци, свеједно да ли у Хагу или у Сарајеву, морали наложити отклањање тих неусклађености, пре него што је сачињен завршни извештај о ексхумацији гробнице Томашица.

 

Кларк је, у јулу 2015, посведочио на судјењу Младићу да су из Томашице 2013. ексхумирана 293 тела обучена «у свакодневну одећу», без униформи, и да је велика већина имала ране нанесене ватреним оружјем.

 

У лето прошле године, форензички директор Међународне комисије за нестала лица Томас Парсонс прецизирао је, такође на суђењу Младићу, да су из Томашице и Јакарине Косе ексхумирана и идентификована укупно 604 тела.

 

Вештак одбране Станковић сутра ће наставити сведочење.

 

Станковић сведочи уместо Душана Дуњића, који је у октобру прошле године умро у хашком хотелу непосредно уочи сведочења на процесу генералу Младићу.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;