Данас 19 априла у парку «Лењинског комсомола» одржан је митинг посвећен 71 годишњици од Победе у Великом отаџбинском рату. У њему су учествовали: потпредседник извршног одбора «Доњецке републике» Андреј Крамар, шеф Ворошиловске администрације Доњецка Владислав Латинцев, посланик парламента ДНР Анатолиј Коваљ, потпредседник парламента Олга Макејева, лидер Нижнегородског рејона Републике Крим и координатор марша «Маратон сећања» Александар Петров, представник клуба «Ноћни вукови» Александар Јурков, као и војни представници, ученици, студенти, обични грађани. Током митинга била је постављена копија Знамења Велике Победе.

 

mars 1

 

mars 2

Подсетимо да међународни војно-патриотски пројекат «Звезда наше победе» као и њен марш «Маратон сећања» обједињује више од сто градова Русије, Абхазије, Јужне Осетије, Кине, ДНР, ЛНР, и Белорусије.

 

mars 3

mars 5

 

На митингу је први говорио Андреј Крамар.

 

«Немогуће је избројати који је народ дао већи а који мањи значај нашој заједничкој победи.Ова победа и ови датуми нас уједињују, и ови датуми би требало да уједињују све земље бившег СССР-а. Али ми видимо обратно- на територији Украјине данас се забрањује истицање ових обележја и слављење победе. Али ми не треба да се стидимо, ми треба да се поносимо са овом победом. То нас разликује од друге стране»- рекао је Крамар.

 

Затим је наступио Александар Петров.

 

«Пред вашим очима а иза наших леђа су слике светих људи. То су наши очеви и дедови који су бранили и ослобађали Донбас. Ми осећамо срца ових људи који су као и пре 71 годину стали испред. Клекнућемо на колена пред вашом храброшћу, истрајношћу и вером у победу. Ви браните интересе руске државе, штитите своја срца и верујете у победу. Ми ћемо учинити све да победите. На сваком километру, у сваком граду с поносом ћемо говорити о сусрету с вама, као и о овој малој али независној и достојанственој републици. Ми ћемо учинити све да би се кримчани, дончани и остали Руси ујединили и то ће бити у блиској будућности»- рекао је Петров.

 

Представник мото клуба «Ноћни вукови» Александар Јурков рекао је да је немогуће преправити историју у корист фашиста.

 

«Кад би покушали поново да пишу историју не би могли преправити оно што је у крви написано. Ми памтимо и поштујемо то. То ћемо преносити и будућим генерацијама. То се не може избрисати и то је наше вечно сећање»- рекао је Јурков.

 

 

Такође организација «Доњецка република» предала је бисту Хероја Совјетског Савеза ученицима средње школе из Доњецка. А две бисте су предате Дебаљцеву и Иловајску, градовима херојима. Награду од организатора пројекта «Алеја руске славе» Михаила Сердјукова и народног уметника СССР-а Василија Лановог добио је и градоначелник Доњецка Игор Мартинов.

 

mars 7

 

mars 8

 

mars 9

 

Подсетимо сам марш «Маратон сећања» кренуо је 5 априла из Севастопоља, преко Архангелска, Бреста и креће се у правцу Москве где ће се 9 маја одржати велика војна парада.

 

Након митинга у Доњецку марш се упутио у Горловку где ће се одржати војно-патриотски скуп.

 

 

mianews.ru

 

 

Тагови: ; ; ; ;