Европској унији је Турска потребна више него што је Турској потребна ЕУ, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, критикујући извештај Европског парламента у којем се оштро критикује владавина права у његовој земљи.

erd700

 

Ердоган је у обраћању председницима општина у Анкари, који је директно преношен на телевизији, описао као «провокативан» прошлонедељни извештај ЕП у којем се Анкара оптужује за назадовање у демократији, пренела је агенција АФП.

Те критике упућене су баш у тренутку кад су односи са Европом били на добром путу, истакао је турски председник. Навео је и да већина критика које Запад упућује Турској потичу од «лоших намера».

 

Међутим турски премијер Ахмет Давутоглу је изјавио да Анкара неће морати да поштује споразум о мигрантима постигнут са ЕУ уколико она не испуни обећање. Турска од ЕУ очекује да до јуна уведе безвизни режим за турске грађане.

 

Убрзавање процеса кандидатуре Турске за чланство у ЕУ је било кључно обећање у преговорима у којима је Анкара обећала учешће у заустављању великог протока миграната ка Европи.

 

 

Тагови: ;