Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну изразила дубоко разочарање и забринутост због првостепене, ослобадајуће пресуде Хашког трибунала (МКСЈ) Војиславу Шешељу, оценивши да ће негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе.

 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic danas u 8.30 casova stigla je prvog radnog dana na posao u Ured Predsednika u Zagrebu. (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS)

 

Тврдећи да су важни сведоци у случају Шешељ били застрашивани, поткупљвани и ометани, Грабар-Китаровић је у писму, објављеном данас на њеном званичном сајту, каже да су у том контексту првостепена пресуда додатно „правно упитна и са становишта њене веродостојности сасвим компромитујућа“.

 

„Очекујемо не само да Србија у потпуности сарађује с МКСЈ, него и да се престане игнорисати чињеница да се спрам сведока у случају Шешељ поступало на недопуштен начин и у мери да је МКСЈ нашао потребним подићи оптужницу против за то одговорних“, пише Грабар-Китаровић.

 

Ова пресуда је, сматра она, опасан преседан за све друге оружане сукобе у којима се, како наводи, „војни циљеви настоје остварити спровођењем геноцида и етничког чишћења темељем националистичке или расистичке идеологије и злочиначко-хушкачке пропаганде“.

Ослобађање Шешеља је, према њеном мишљењу, „противно ранијим чињенично-правним утврђењима меродавних већа МКСЈ, с обзиром на оружани сукоб на подручју Хрватске, те представља апсолутно непоштовање жртава и њихових патњи које јос интензивно трају“.

 

Грабар-Китаровић је навела да пресуда Шешељу у хрватској јавности изазвала констеранцију, али и „дубоко разочарање у сам МКСЈ, који се у овом случају показао очито неотпоран на злоупотребу међународног јавног и кривичног права“.

 

„Оно ће, исто тако, негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе и свим кризним жариштима света. Овом првостепеном пресудом једног судског већа дубоко је пољуљано поверење у МКСЈ и разлоге зашто га је Савет безбедности УН основало“, навела је хрватска председница.

 

Оваква пресуда, сматра она, ствара негативни преседан чије последице могу изаћи изван оквира самог МКСЈ и контаминирати укупну перцепцију светске јавности о значењу, дометима и смислу међународног кривичног права.

 

Осим Бану, писмо је упућено председнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и председавајућем Савета безбедности УН Лиу Ђиеију, а биће достављено свим државама чланицама УН као документ ГС УН и СБ УН.

 

 

ИН4С
 

Тагови: ; ;