Највећи светски извозници нафте на самиту у Дохи нису се договорили о замрзавању нивоа производње на јануарском нивоу. Саудијска Арабија је главним конкурентима у региону Ирану и Либији поставила услове које те земље не могу да испуне, па су следећи преговори земаља ОПЕК, Русије и још неколико земаља произвођача одложени до јуна, јавља Ројтерс.

nafta-657

Резултат је нагли пад цена нафте у уторак, са око 45 на 40,7 долара за барел. Такође, очекује се даљи пад, а то не иде на руку ни Саудијцима, чији је буџетски дефицит са прошлогодишњих 85 милијарди долара порастао на 97, што компензују из новчаних резерви.

Директор руског Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов указује да, осим понуде и потражње, на цену нафте утичу и други фактори међу којима су и спекулативни.

„Учесницима самита у Дохи је неопходно да стварају интригу на тржишту. Само тада цене остају на релативно високом нивоу“, каже Симонов.

У преговорима су поред земаља ОПЕК учествовали и Русија, Казахстан, Азербејџан, Мексико, Оман и Бахреин. У суботу увече документ је био усаглашен. Међутим, у недељу ујутро Саудијци су променили позицију и затражили да документ потпишу и Иран и Либија. Међутим, Иран је потврдио ранију одлуку да ништа не потписује док не постигне производњу од четири милиона барела на дан, колико је била до недавно укинутих санкција, а разваљена Либија је опет потврдила да не контролише нафтна поља.

Међутим, многи сматрају да није само ривалитет с Ираном узрок саудијског става. Према речима генералног секретара ОПЕК Абдулаха ал Бадрија, револуција производње нафте из уљних шкриљаца у Америци није доживела пропаст, али није дала ни жељене резултате.

„Број експлоатисаних налазишта уљних шкриљаца у САД стално се смањује. Осим тога, ОПЕК процењује да ће светска тражња за нафтом ове године бити већа за 1,25 милиона барела на дан“, рекао је Ал Бадри.

Иван Капитонов из Сектора енергетске политике Руске академије наука указује да се у Дохи новинарима обратио нигеријски Министар енергетике Ибе Качикву.

„То значи да су Саудијци оставили простор за маневар. Наиме, они су се раније с Русијом договорили да ће да потпишу споразум без обзира на Иран. Очигледно је саудијски потез последица неке измене у позицији Техерана. Верујем да ће до јуна бити спроведена серија консултација и постигнут споразум о замрзавању производње“, рекао је Капитонов, а његово мишљење деле и представници светских нафтних компанија који су присуствовали самиту.

Ката

Тагови: ; ; ;