«Москва намерава да, на предстојећем састанку Савета – НАТО, покрене питање ширења НАТО на исток», изјавила је у уторак за Интерфакс званични представник руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

zaharova3

«Током дискусије ћемо изразити своју забринутост у вези намера Алијансе да војно и политички обузда Русију тако што шири војну инфраструктуру НАТО на исток, што представља, по нама, подривање духа оснивачког акта НАТО — Русија 1997», рекла је Захарова.

Према њеним речима, упркос отпору НАТО трупа, руска страна је инсистирала на дискусији о најважнијим питањима борбе против тероризма и ситуацији у Авганистану.

«Иницијатори ширења НАТО су земље бившег СССР. Њихова почетна идеја је била да се заседање посвети оптужбама против Русије у вези са догађајима у Украјини и такозваних опасних војних активности руских оружаних снага», рекла је Захарова.

20 априла је у Бриселу заказан састанак Русије и НАТО. Ово је њихов први сусрет после дуже паузе изазване одлуком Алијансе да се замрзну односи са Русијом.

Ката

Тагови: ; ;