Раул Кастро поручио Американцима: „Рестаурације капитализма на Куби неће бити”

Истакао је да ће Куба сачувати свој једнопартијски систем јер је он „оружје за заштиту соцјализма”. Још је упозорио чланове партије: „Данас морамо бити опрезнији него икада! Вашингтон није одустао од својих намера, само мења методе. Ми са Сједињеним Америчким Државама имамо намеру да градимо односе на бази цивилизоване коегзистенције, нови тип односа, али без одрицања од својих суверених принципа”.

 

Раул
Шеф кубанске државе је подвукао: „Државна својина и државно управљање остају темељ нашег система. Биће дозвољена и подстицана мала приватна предузећа, али ће морати да делују у строго постављеном оквиру и неће смети да буду средство за богаћење и „концентрацију својине”.

 

Кубански лидер – Раул, млађи од браће Кастро – најавио је на 7. конкгресу комунистичке партије те земље уношење „концептуалних новина” у национални устав, али је истовремено поручио и унутрашњој опозицији и Американцима који је подржавају: „Рестаурације капитализма на Куби неће бити”.

 

Делегатима конгреса је рекао:

 

„Нисмо наивни да не знамо да постоји утицај моћних спољних снага које раде на ширењу могућности недржавних снага управљања ради инсталирања „агената промена” у нади да завршити са револуцијом и социјализмом на Куби”.

 

 

Раул је открио да мисли на САД и нагласио да је Вашингтон решен да стави тачку на кубанску револуцију – упркос обнови дипломатских односа између две земље и пријатељским речима које је Барак Обама изговарао у Хавани.

 

Истакао је да ће Куба сачувати свој једнопартијски систем јер је он „оружје за заштиту социјализма”. Још је упозорио чланове партије:

 

„Данас морамо бити опрезнији него било када! Вашингтон није одустао од својих намера, само мења методе. Ми са САД имамо намеру да градимо односе на бази цивилизоване коегзистенције, нови тип односа какав међу нама нкада није постојао. Али, без одрицања од својих суверених принципа”.

 

 

Отоврено је затражио од Вшингтона да обустави програме срачунате промену социјалног, економског и политичког система на Куби. У наставку је поручио Американцима:

 

„Нека нико не рачуна на то да ће се Куба одрећи принципа своје револуције и да ће правити уступке на штету свог суверенитета и независности или да ће одступити о својх идеала. Државна својина и државно управљање остају темељ нашег система”.

 

 

Објаснио је да бити дозвољена и подстицана мала приватна предузећа и упозорио: мораће да делују у строго постављеном оквиру и неће смети да буду средство за богаћење и „концентрацију својине”.

 

Прецизирао је такође: да ће земља и даље функционисати на „идејама Мартија, марксизму-лењинизму, мислима историјског лидера револуције Фидела Кастра и на достигнућима револуције”.

 

Раул је посебно указао да САД још нису сасвим демонтрале економску блокаду Кубе и да је то предуслов за нормализацију односа јер блокада, како је рекао, има „ефекте застрашивања екстериторијалног карактера”.

 

Још је као услов за нормализацију поставио – и враћање Куби базе Гвантанамо и територије око ње коју су Американци окупирали.

 

Раул Кастро је говорио два сата и на крају поновио: на Куби неће бити „приватизационих формула” нити „шок терапије”.

 

 

Извор