Мировни преговори о Сирији упали су у невоље, када је посредник УН рекао да је опозиција прекинула формално учешће у индиректним преговорима с владом председника Башара Асада у знак протеста због нових сукоба, посебно код северног града Алепа, и због тешке хуманитарне ситуације.

 

Sirija-s

 

Стефан де Мистура, изасланик УН за Сирију, рекао је да ће наставити преговоре упркос повлачењу опозиционог Високог одбора за преговоре.

 

 

ХНК је саопштио да више неће присуствовати састанцима у седишту УН у Женеви које је било домаћин неколико недеља посредних мировних преговора с прекидима, чији је циљ окончање разорног петогодишњег рата.

 

Ипак, делегација ХНК ће остати у хотелу у Женеви, и де Мистура је рекао да ће наставити «техничке» разговоре с њом телефоном или на неком неформалном месту у нади да ће се доћи до плана политичке транзиције у Сирији. Он је рекао да ће напредак ка постизању тог циља проценити у петак.

 

До повлачења опозиције с преговора је дошло неколико сати пошто су сиријски опозициони борци покренули нову офанзиву против владиних снага у великом броју северозападних области Сирије, оптуживши их да су оне прве почеле. Де Мистура је рекао да очекује да ће САД и Русија којима је поверен надзор примирја, одржати посебну седницу о томе.

 

По саопштењу Кремља, руски председник Владимир Путин и председник САД Барак Обама су разговарали о Сирији и пристали на већу координацију специјалних снага и војски своје две земље.

 

Прекид ватре се држи у већем делу Сирије, осим на северу, где се практично распао.
У грађанском рату у Сирији који је почео 2011. године, погинуло је више од 250.000 људи, а милиони су расељени или су у избеглиштву.

 

 

РТС

Тагови: