Пети дан антивладиних грађанских протеста против одлуке шефа државе Ђорђа Иванова за помиловање 56 политичара осумњичених за тешка криминална дела дела, изборних фалсификата откривених у афери „прислушкивање“, захтевима за његовом оставком и повлачење акта о расписивању ванредних избора 5. јуна протекао је у знаку проширења демонстрација поред Скопља и Битоља и на Струмицу.

 

GnLJgkbxzuI

Под обезбеђењем веома јаких полицијских снага, масовне демонстрације у главном граду Македоније, по већ устаљеном правилу и синоћ су почеле подршком Специјалном јавном тужилаштву (СЈТ), настављене изливом револта против одлуке Иванова, актуелне власти предвођене ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског – испред здања Собрања (скупштине), преливене пред Владу на булевару Илинден…

 

У протесном походу масе демонстраната маршрутом строгим центром Скопља од здања парламента до Владе, поново је канонадом јаја и фарбе „декорисна“ Тријумфална капија – „Порта Македонија“. Исписивани су поново графити са порукама „пљачкашима и криминалцима“ у власти. Маса више хиљада демонстраната скандирала је против режима Груевског, узвикујући слогане — «Нема правде, нема мира», «Оставка», «Затвор за фашисте», „Подршка СЈТ“…

 

j-t00BBH96k

 

Поновни покушај пробоја демонстраната према седишту владајуће ВМРО-ДПМНЕ онелогућили су у ојачаном кордону припадници специјалних полицијских снага МУП-а са оклоомним возилима и воденим топовима. Ту пред полицијским кордонима завршени су ноћни протести у Скопљу.

 

За разлику од претходних дана, у суботу увече у Скопљу није било контрадемонстрација, у знак подршке властима. Испред седишта опозиционог СДСМ-а изостало је окупљање приврженика ВМРО-ДПМНЕ из Грађанског покрета за одбрану Македоније (ГПОМ) који су претходних дана аутобусима организовано пристизали из унутрашњости земље.

 
У маси демонстраната организованих од стране 86 грађанских асоцијација био је и Заев. Рекао је да је „народ гневан, незадовољство расте“.

 

— Народно незадовољство и гнев сваким даном расте. Важно је да без насиља, на миран начин изражен револт резултира одласком овог режима и криминалне власти, рекао је лидер опозиције.

 

И на антивладиним демонстрацијама у Битољу поновљени су захтеви за повлачење одлуке Иванов о аблоцији политичара, оставком председника државе и градоначелника Владимира Талевског.

 

Протести су проширени у суботу увече и на Струмицу на истоку земље где локалну самоуправу предводи градоначелник – Заев. У демонстрацијама изнети су исти захтеви као и у Скопљу и Битољу. На основама платформе грађанских асоцијаца окупљених под називом Протествујем, захтева се повлачење акта о расписивању избора, оставка Иванова, „враћање демократије и владавине права и доследно спровођење политичког договора Пржино четири странке македонског и албанског блока за излазак из одужене кризе.

 

Удружена опозиција предвођена СДСМ подржава захтеве демонстраната захтевајући одлагање избора заказаних за 5. јун и формирање експертске владе која би организовала фер и кредибилне изборе.

 

Поруке ЕУ

 

Из ЕУ и од еврокомесара за проширење Јоханеса Хана, Скопљу је у суботу упућен још један у низу позива за договорно изналажење компромисног решења све опасније кризе у коју земља тоне. Од свих странака се захтева хитно враћање за преговарачки сто како би се спровеле преузете обавезе о реформама, између којих су и припреме за ведродостојне и кредибилне изборе. То је пресудно, како је саопштено из Мисије ЕУ при Сталном савету ОЕБС-а у Бечу, за одржавање ове земље на евроатланском путу.

 

— Чињеница је да су сада избори 5. јуна под тешком ситуацијом, искрено не знам како ће изгледи после избора. Могу само да позовем све партије, исто и цивилно друштво, да се врате преговарачком, стопу и да остану посвећени евроатланској перпективи земље, поручио је Хан, уз упозорење на власт „добијена“ на недемократским и кредибилним изборима у Македонији неће бити међународно призната.

 

Лидер опозиције Заев истиче да 5. јуна избора неће бити и да ће Македонија бити спасена од корумпиране и у криминал огрезле власти режима Груевског, истрајним све масовнијом протестима широм земље…

 

— Протести ће бите интензивирани, најавио је Заев, образлажући разлоге за бојкот избора — нема услова за слободно изјашњавање грађана – бирачки списак није прочишћен, нису извршене реформе медија, а притисци се настављају у условима неразграничености државе од странке на власти.

 

— У земљи је извршен државни удар, техничку Владу су укинули поништењем свих одлука министара из СДСМ-а. Груевски и останала група чине све у покушају да се заштите од санкционисања за почињени криминал. Они који су крали вољу народа, брутално злоупотребљавали власта, погазили сва грађанска права данас поручују да демократија не живи овде, помиловали су сами себе, рекао је Заев.

 

Позив посматрачима

 

Спикер распуштеног парламента Македоније Трајко Вељаноски у суботу је упатио позиве председницима Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илку Канерву, Европског парламента, Мартину Шулцу, Парламентарне скупштине Савета Европе, Педру Аграмунту и Парламентарне скупштине НАТО, Мајклу Тарнеру, да прате предвремене изборе 5. јуна.

 
СПОНА / М.С.

Тагови: ;